Беларуските депутати приеха на първо четене закон за народното опълчение

...
Беларуските депутати приеха на първо четене закон за народното опълчение
Коментари Харесай

Партизаните на Лукашенко. Защо ще има опълченци в Беларус?

Беларуските депутати одобриха на първо четене закон за националното опълчение - структура, която ще се подчинява на локалните управляващи, на военните и на милицията. Отрядите ще се състоят от хора, които не подлежат на готовност.

По думите на министъра на защитата на Беларус Виктор Хренин опълчениците ще имат грижата за поддържането на реда при военно състояние тук-там, до които армията и милицията не стигат - в селата и в дребните градове. Новият закон ще разреши с тази задача да бъдат ангажирани хората, които не подлежат на готовност - например възрастните или дамите.

Междувременно - още преди окончателното приемане на закона - в някои региони към този момент се набират доброволци. " Предоставяме им оръжие, с което те ще извършват задачата си по места ", изяснява министър Хренин. Командирите на отряди и техните заместници ще се съгласуват с Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Големите проекти на Лукашенко за опълчението

За разлика от военната работа присъединяване в националното опълчение ще е непринудено, а претендентите ще бъдат оценени от комисия, която ще преглежда персоналните им качества и здравословното им положение. Опълченците няма да живеят в казарми, а по домовете си. Те могат да продължат да вървят на работа, а когато е нужно да извършват бойни задания, работодателят им ще е задължен да ги пусне в отпуска, запазвайки работното им място и заплатата.

Плановете на Лукашенко за опълчението плануват при положение на война тези отряди да станат партизански. При това доброволците ще би трябвало да съгласуват всяко свое деяние с локалните управляващи и със силите за сигурност. Подчертава се, че раздаването на оръжие няма да е безотговорно - до даването им автоматите и боеприпасите ще се съхраняват в специфични хранилища.

Законопроектът регламентира, че доброволците би трябвало да пазят територията, хората и инфраструктурата от противоправни похищения, да събират и да предават на силите за сигурност информация за дейностите на съперника, да оказват първа помощ, да вземат участие в избавителни интервенции и в ликвидирането на следствията от боевете.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР