Бебето от 3-6 месеца е съвсем различно. Можем да кажем,

...
Бебето от 3-6 месеца е съвсем различно. Можем да кажем,
Коментари Харесай

Бебето играе – кои са подходящите играчки? - II

Бебето от 3-6 месеца е напълно друго. Можем да кажем, че на третия месец, то като че ли още веднъж се ражда – в този момент е интензивно, смее се, познава гласовете на най- околните, може да бъде развеселявано. Дрънкалката също може да бъде усъвършенствана – с повече текстури, дрънкащи, бибиткащи, шумолящи, вибриращи детайли. Може да има огледало, защото бебоците обичат да се взират в личния си облик. В този интервал нормално стартира никненето на зъбките и ръчичките на множеството бебета непрекъснато са в устата. Може да ги заместим с гризалки, има и за заледяване, или по- елементарни, само че те всичките са ръбести, с цел да успокоят венците на бебето. Голямото достижение на този интервал е завъртането от стомах по тил и противоположното. За да помогнем това да се случи, можем да слагаме обичаната му дрънкалка от едната страна, тъй че да се пробва да я стигне. Бебето ще стартира да трансформира позите си и ще открие нова независимост на придвижванията.

Излизането на разходка е все по- вълнуващо прекарване. До скоро единствено помиришейки външния въздух, то незабавно е заспивало, само че в този момент любопитно се оглежда, ослушва и бодърства на открито все по- дълго. Много забавни по време на разходката са играчките, които се закачват на количка – на гюрука, в профил или на предната табла или спънка. Оптимално е да са с кука или щипка, от която играчката се откача. Така ще можем да сменяме играчките, с цел да не омръзнат.

Къпането е също доста радостно занятие – патета и всевъзможни гумени шаренийки, както и гумена брошура вършат банята същинска забава. Нека да не бързаме да изкъпем бебето, а да го оставим да си поиграе единствено.

Когато нашето бебе стане на 6 месеца, най- евентуално ще се пробва към този момент да сяда. Първо с наша помощ или облегнато, а след това независимо. Сядането е преломен миг за едно бебе – пред него се открива още едно измерение и безкрайни благоприятни условия. С удивление ще открием какъв брой е мъдро. Що може да трансферира играчка от ръка в ръка, да удря две една в друга, обичаното занятие да хвърля играчки по пода и да се забавлява по какъв начин ние още веднъж и още веднъж ги подвигаме. Много подобаващи са всички гумени и платнени книжки, кръгове за разпореждане върху пръчка, кофички, които се слагат една в друга, както и обичаните на всички бебета пластмасови кубчета. Те са за препоръчване, тъй като са леки, със заоблени върхове и бебето не може да се нарани. Дървените играчки ще имат своята роля. Да му покажем по какъв начин може да ги реди, събаря, удря едно в друго. Още една „ интелигентна ” играчка са тези кухи фигури със стени с изрязани форми, в които би трябвало да се поставят съответните фигурки – триъгълници, звезди и така нататък Към края на този интервал множеството бебета се пробва да пълзят, по тази причина придвижването от ден на ден ще ги увлича. Всякакви играчки на колелца са доста занимателни за тях.

Те са изключително атрактивни в идващия интервал от развиването му – 9-12 месеца. Тогава са открива магията на цялостното напредване – постоянно ще го намирате застанало на 4 крайници, само че пробвайки се да се „ набере ” на някоя стена или на леглото. Мобилната играчка, за побутване или изтегляне, ще го подтиква да желае да стигне по- надалеч и по- надалеч. От друга страна придвижванията на фината моторика са усъвършенствани – бебешки телефони и играчки с натискане на бутони карат бебетата да се прехласват. Време е и за една съществена играчка – топката. Отначало мека, платена или гумена, само че след това твърда, която отскача. Около годинката бебето се пробва да проходи, някои по- рано, други по- късно. Любимите „ търкала ” – пръчка, на края на която има топка със звънчета, са просто наложителни, ще се уверим и единствено за половин час на детската площадка. Има и дървени, и пластмасови. На тази възраст към този момент изборът на играчки е необхватен, а и детето единствено избира, кое му е забавно.

За всяка фаза на развиване се отнасят някои елементарни правила, които е добре да съблюдаваме:

Да не вкарваме доста играчки по едно и също време – бебето се обърква, разконцентрира и най- доста да го изнервим.

Да не прекаляваме с бибиткащи, светкащи, пеещи играчки, тъй като бебетата доста бързо привикват с тях.

Да влагаме в хубави, качествени играчки. Нека имаме 5 положителни, а не 15 каквито и да е.

Да оставяме бебето единствено да се занимава, изключително щом стартира да седи. Така то ще свикне да му е занимателно и единствено, а освен с нас.

Да го оставим да си „ почине ” от играчките си и да му дадем предмети от нашето всекидневие – пластмасови чинии, лъжици, картонени кутии с похлупак, късчета плат, шишенца с капачки.

Каквито и играчки да вземем за нашето бебе, единственото безусловно изискване, на което би трябвало да дават отговор и което се отнася до всички възрасти, е нашето присъединяване в играта. Ние сме тези, които ще го водят, демонстрират, ще го учат. Колкото и скъпа да е една играчка, за бебето няма да има никаква стойност, в случай че нас ни няма в близост. А за нас тези мигове са скъпи.
Продължава: Бебето играе – кои са подобаващите играчки? - I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР