Базелският комитет до края на годината ще представи изисквания за

...
Базелският комитет до края на годината ще представи изисквания за
Коментари Харесай

Регулациите за свързаността на банките с криптопазарите вървят към затягане

Базелският комитет до края на годината ще показа условия за това какъв брой капитал би трябвало да държат банките, с цел да обезпечат криптоактивите в своите салда, заяви Reuters. Миналата година интернационалният банков орган излезе с предложение, че всеки $ в криптоактиви, държан от банките, би трябвало да бъде затрупан с $ действителни пари. Комитетът напредва към стягане на регулациите след разтърсванията на криптопазарите през последните месеци, а институции като.

.

Планираните правила евентуално ще задължат банките да разполагат с задоволително капитал, с цел да могат напълно да покрият загубите от притежаваните от тях криптовалути. Миналата година концепцията на комитета срещна опозиция от банки като JPMorgan Chase и Deutsche Bank. Банкови асоциации обявиха, че препоръчаните условия съставляват " основна спънка за присъединяване на банките в пазарите на криптоактиви ".

Първоначалните хрумвания бяха някои от криптоактивите като стейбълкойн да попаднат в обсега на актуалните правила и да се третират като облигации, заеми или депозити. Това към този момент не е несъмнено, откакто и повдигна въпроса за стабилността на криптопазара. " Последните развития в допълнение подчертаха значимостта на съществуването на световна минимална пруденциална рамка за намаляване на рисковете от криптоактиви ", се споделя в.
Реклама
Базелският комитет за банков контрол се състои от централни банки и регулатори от 28 страни и юрисдикции, както и от три наблюдаващи страни и пет организации. Той се поддържа от Банката за интернационалните разплащания (BIS). Решенията му нямат силата на закон, само че страните имат ангажимент да ги вкарат в националните си правни рамки.
Еврозоната като национална пълномощия
Комитетът е постигнал единодушие, че еврозоната би трябвало да се преглежда като една национална пълномощия, когато става въпрос за установяване на спомагателния финансов буфер за основани там световни банки. Третирането на техните експозиции в границите на еврозоната като вътрешни ще понижи условията за някои кредитори. Според разбор на Bloomberg BNP Paribas и Deutsche Bank ще са най-облагодетелствани от измененията, като условието за буфер на BNP може да падне с 0.5 процентни пункта.

ЕЦБ, която контролира огромните кредитори в еврозоната, съобщи, че това е стъпка към по-интегриран банков бранш в Европа и към основаване на същински вътрешен пазар.

Комитетът е постигнал единодушие и по финален набор от правила за контрол на банковите опасности, свързани с климата. Те ще бъдат оповестени през идващите седмици.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР