Бъзакът, който е брат-близнак на бъза, е растение със силни

...
Бъзакът, който е брат-близнак на бъза, е растение със силни
Коментари Харесай

Бъзак - лечебни свойства и състав

Бъзакът, който е брат-близнак на бъза, е растение със мощни лечебни резултати, които могат да се употребяват за лекуване и профилактика на огромен брой болести.

Бъзакът е многогодишно растение. Листата му са назъбени, а цветовете са бели, с приятна миризма. Неговите плодове са дребни, черни и лъскави, с три издължени семена вътре. Растението може да се откри в планинските региони, и в долините на реките, където слънчевите лъчи не светят непосредствено.

Цветовете са събират, когато повече от 2/3 от тях са цъфнали, плодовете се събират през есента, когато те са черни. Зеленкави плодчета не трябва да се употребяват за консумация. Частите, употребявани от това растение са цветовете, плодовете и кората на стеблото.

Цветовете съдържат гликозиди, танини, сапини, пектини, етерично масло, витамин С и минерални соли. В плодовете - алкалоиди, каротин, танини, органични киселини и витамини A, витамин B и C. Листата съдържат витамин С, а кората е богата на танини, ресинес и валеренична киселина. Всички тези съединения вършат растението диуретик, средство за изпотяване със слабителни, противовъзпалителни и антисептични свойства.

 Цветове от бъз

Бъзакът е мощно антивирусно лекарство за стимулиране при лекуване на дегенеративни болести, за попречване на ракови болести, за управление на доброкачествени тумори. Тинктурата от плодовете на бъзът оказва помощ да се задейства имунната система.

Бъзът също по този начин оказва помощ за заличаване на глисти. Плодовете и сока, получен от плодовете, могат да успокоят невралгия. Също по този начин, той е потребен, при положение на ревматизъм, болести на дихателната система или ишиас. Кората се предлага за нефрит и отоци. Чаят от цветовете спомага за детоксикацията на организма, и се предлага за лекуване на простуда и бронхит.

Според българската национална медицина бъзак може да се ползва като средство против затлъстяване, защото той има слабителни свойства и дарба за унищожаване на водата от тъканите. Използва се в случаи на бъбречни офанзиви.

Той отстрани токсините от организма посредством урината, а също и посредством потта, като се усилва отделителната активност на изпотяващите жлези. Също по този начин покачва секрецията на млечните жлези на дамите, които кърмят.

Бъзакът чай се употребява за фурункул, екземи, изгаряния, отоци и уртикария. Като компрес оказва помощ за лекуване на конюнктивит, отичане на клепачите, като средство за понижаване на възпаленията, инфекциите и втечняване на секретите.

Внимание!

Бъзакът, не се предлага да се употребява в огромни дози. Той може да сътвори признаци на интоксикация, повръщане, раздразнения на гърлото, стомашен изгаряния, затруднено дишане или спазми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР