Бавно, но сигурно, някои държави започват да планират постепенно прекратяване

...
Бавно, но сигурно, някои държави започват да планират постепенно прекратяване
Коментари Харесай

Държави започват да излизат от примката на COVID-19

Бавно, само че несъмнено, някои страни стартират да възнамеряват последователно преустановяване на наложените ограничавания, с които се цели прекъсване разпространяването на пандемията COVID-19.

Китай

Централната китайска провинция Хубей, като се изключи столицата си Ухан, стартира да отстранява рестриктивните мерки за придвижването на хората на 25 март, само че въпреки всичко има и условия.

Ухан, където стартира пандемията, довела до невиждано карантинно блокиране по света през януари, месец откакто коронавирусът за пръв път избухна там, най-сетне анулира „ заключването ” на 8 април.

Оттогава градските управляващи са сложили 70 от общо 7000 жилищните квартали назад под карантина, откакто там бяха засечени по този начин наречените „ безсимптомни “ хора.

Гражданите на Хубей би трябвало да покажат на телефона си зелен “здравен код ”, което значи, че се смятат за здрави и могат да пътуват.

Чехия

Чешкото държавно управление във вторник вкара петстепенен проект за облекчение на ограниченията за противопоставяне на вируса, който стартира да се ползва на 20 април и приключва на 8 юни

Първи още веднъж ще се върнат към бизнеса пазарите навън, както и занаяти с работилници и търговци.

От вторник чехите също са свободни да пътуват в чужбина по работа или да посещават родственици при изискване, че след завръщане минават двуседмична карантина.

Австрия

Австрия във вторник разреши на дребните магазини да отворят още веднъж, а по-големите магазини ще ги последват при започване на май. Малко по-късно и заведенията за хранене ще стартират да посрещат клиенти.

Разрешени са единствено съществени пътувания до края на април, а рестриктивните мерки за учебните заведения и университетите, както и за културни събития или обществени събирания ще продължат по-дълго.

Италия

В блокираната от 10 март цяла Италия от вторник беше разрешено на някои бизнеси – като книжарници и перални – да отворят още веднъж във вторник в някои райони.

Испания

В Испания, където блокирането на 14 март ще продължи най-малко до 25 април, на строителните и фабричните служащи бяха позволени да се върнат на работа във вторник, като държавното управление им разпредели 10 милиона маски.

От 30 март всички несъществени стопански действия са спрени. Премиерът Педро Санчес съобщи в неделя, че “деескалация ” на ограниченията за блокиране ще стартира най-рано след две седмици и ще бъде доста постепенна и доста внимателна ”.

Дания

Дания отвори от през днешния ден детски градини и начални учебни заведения, като гимназиите ще стартират да действат от 10 май.

Други ограничавания за затваряне на граници, питейни заведения, заведения за хранене, търговски центрове, възбрана за събиране на повече от 10 души и ограничение на пътуванията в чужбина ще останат в действие, в някои случаи в продължение на месеци, предизвести държавното управление.

Франция

Франция ще стартира отчасти да приключва рестриктивните мерки на 11 май, с последователното обновяване работата на учебните заведения.

Университетите, питейните заведения, заведенията за хранене и кината ще останат затворени, както и границите на Франция с страни отвън Европа. Призовават се възрастни и уязвими хора да останат у дома.

Норвегия

Норвегия възнамерява последователно да облекчи рестриктивните мерки от 20 април, като стартира от отваряне на детските градини и унищожаване на възбраната за живот във ваканционни домове.

Някои експерти в региона на опазването на здравето ще могат да се върнат на работа. От 27 април междинните учебни заведения и университетите ще бъдат отчасти отворени, както и фризьорските салони и тези за масаж и козметика.

Други ограничения за блокиране обаче ще продължат да работят.

Португалия

В Португалия, която живее в изключително състояние от 19 март, управляващите се надяват последователно да се върнат към естествения живот през май.

Съединени американски щати

Президентът Доналд Тръмп твърдеше, че има “абсолютна ” власт да принуждава губернаторите на щати и кметовете на огромни градове да анулират политиките на карантина и разграничаване, само че конституционните специалисти оспорват изказванието му. Стремежът му предизборно да рестартира най-голямата стопанска система в света провокира остра реакция. “Нямаме крал Тръмп. Имаме президент Тръмп ”, съобщи губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо в ефира на Си Ен Ен.

Също толкоз остро Тръмп отговори в Туитър, като оприличи скептично настроените губернатори с непокорните моряци във кино лентата “Бунтът на „ Баунти ”. Само че на Тръмп му се наложи да отстъпи и на конференция разясни, че губернаторите ще имат думата за това по кое време и по какъв начин да бъдат облекчени рестриктивните мерки, парализиращи американската стопанска система. ”Няма да оказвам никакъв напън върху никой губернатор ”, сподели Тръмп.

В реалност ограниченията за блокиране евентуално ще бъдат отстранени на правилото щат по щат, като няколко щати предизвестяват, че процесът ще бъде муден, с цел да се избегне второ експлоадиране на пандемията.

Германия

Очаква се немското държавно управление да разгласи в сряда облекчение на наложителните ограничения, които варират в другите райони.

Съгласно ограниченията спортните игрища и концертните зали ще останат затворени за няколко месеца.

Гърция

Гърция съобщи на 6 април, че се надява през май да успее да отстрани някои ограничавания, наложени поради COVID-19, в случай че обществеността съблюдава настоящето блокиране до тогава.

Швейцария

Швейцарските управляващи би трябвало да разгласят в четвъртък първото облекчение на ограниченията до края на април. /БГНЕС

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията.
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР