„Бавните процедури изгониха чуждите инвеститори от България. Ние се борим

...
„Бавните процедури изгониха чуждите инвеститори от България. Ние се борим
Коментари Харесай

Комитова: Бавните процедури изгониха чуждите инвеститори от България

„ Бавните процедури изгониха непознатите вложители от България. Ние се борим да ускоряваме този развой като облекчаваме режимите. “ Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова при гостуването си в предаването „ България заран “ на телевизия България он ер. Министър Комитова уточни, че с този муден институционален развой, който сами сме си основали през правила, закони и институции, сами отхвърляме вложителите.

„ Кой задграничен вложител ще чака 6 година за строително позволение на някакъв по- огромен план. Как да стане това? След 6 година неговата концепция може тотално да не е настояща или бизнес концепцията или парите да са се свършили и някаква друга преживелица да се е случила в пазарното пространство. Това е нон сенс “, разяснява министър Комитова. Като образец тя уточни по какъв начин някогашният министър председател Бойко Борисов се е борил от 2013 година до 2019 година за разрешителното за градеж на автомагистрала „ Хемус “. „ След като той не може да го направи по-кратко, какво да приказваме за останалите бизнесмени “, добави тя.

Друго облекчение, което обаче касае всички хора у нас, е унищожаване на условието до 2024 година всички къщи и жилища да имат издадени механически паспорти. „ Отмених наредбата още преди 3-4 месеца. Техническият паспорт е безусловно непотребен документ, той е нужен единствено, в случай че имате желание да правите някакво бъдещо строителство. Спестихме на всички български жители по едни 1000 лева “, уточни районният министър.

Арх. Комитова разяснява и тематиката за повишение на тол таксите и цената на винетките за леките коли. Тя сподели, че не е обсъждано повишение на цената на винетките. „ За винетките не е ставало дума за повишение на цената “, безапелационна беше тя. И уточни, че сега леките коли обезпечават 75% от приходите в тол системата. Само ¼ от приходите – към 80 млн. лева, идват от тежкотоварния трафик като камиони и рейсове. А пропорцията обаче би трябвало да е противоположната, тъй като тежките камиони разрушават повече пътната настилка. От плануваните 1 милиарда лева доходи са събрани единствено 380 млн. лева през 2020 година

Според нея е открит и още един недостатък – системата за тол таксите е разпростряна едвам върху 3000 км от пътищата у нас от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа. Първоначалният ѝ план е бил да обхване 16 000 км. Отделно единствено част от всички сложени камери са следили трафика върху тези 3000 км. Затова едно от първите неща, които към този момент са изменени, е да се усили броят на камерите, които наблюдават трафика. В резултат се регистрира и леко повишение на събраните пари. Втората мярка, която сега продължава да се разисква е разширението на обсега на пътищата.

„ Още обмисляме – от 3000 км на 6000 км ли да минем или на 16 000 км. Това е гъвкаво решение. Възможно е с подготовка и организация да обхванем по-голяма част от пътната мрежа “, изясни министърът. Като третата мярка тя уточни опцията за леко повишение на таксите за камиони и рейсове. „ Давам образец – един рейс от Бургас до София заплаща 3,60 лева тол такса за прекосяване през 360 км, или по 1 стотинка на километър. Още обмисляме с какъв брой. Но от 1 ст. надолу не можем да смъкваме, още обмисляме през какъв брой стъпки да стане повишението “, разяснява арх. Комитова.

Това обаче е в развой на разискване и не е на дневен ред. По отношение на митингите на строителите министърът уточни, че те са разграничени на доста групи. България има 21 500 строителни компании по данни на Национален статистически институт. Това, че там стачкуват 10-20 компании, това не е целият пътен отрасъл “, сподели тя.

И напомни думите на ръководителя на пътната камара инж. Стефан Чайков, че те не стачкуват за заплати. Министърът увери, че тече подготовка за зимното разчистване и се приготвят съглашения с пътно-поддържащите компании. Според нея главният проблем е, че от години 20-30 компании са научени да получават 1,5 милиарда лева годишно от страната. „ Тези компании са абонирани за този 1,5 милиарда лева, те не се състезават за тях на никое място, те просто ги получават. Истината е, че те бяха взели 400 млн. лева до 30 април, до когато бюджетът на АПИ е привършен “, посочи тя и напомни, че когато служебното държавно управление е встъпило в ръководството, пари е нямало.

„ Предишното държавно управление на ГЕРБ им е дало задачи да разкопават всички пътища на България за общо 1,5 милиарда лева Защо разликата я търсят от мен, няма ги в бюджета. Според тях през годините 2018, 2019 и 2020 те са ги получавали с министерско разпореждане на 25 декември, когато има остатъци “, разяснява районният министър. Според нея компаниите чакат 900 млн. лева, само че още не е пристигнал 25 декември, нито пък се знае дали ще има остатък. Отделно компаниите работели и по контракти, които са много противоречиви. „ Отпред написа контракт за социална поръчка за 20 млн. лева, откъм гърба искания за 200 млн. лева Защо ние би трябвало да платим 200 млн. По кой закон? Те са привикнали да получават тези пари “, сподели арх. Комитова И увери, че желае да продължат да работят по правила. Затова им се оферират съглашения, в които да се уредим деловите връзки, да се разсрочим тези заплащания в последващи бюджети. „ Не можем да им подсигуряваме тези 900 млн. лева до края на тази година “, безапелационна беше тя.

Относно акцията на Министерство на вътрешните работи и Националната организация по приходите в „ Автомагистрали “ ЕАД тя разяснява, че не е изключително събитие. Провежда се от няколко месеца и е обвързвана с раздадените пари посредством поръчки "ин хаус " за строителство на Автомагистрала „ Хемус “. Раздадените пари са към 1,5 милиарда лева от предходния шеф на комерсиалното сдружение господин Стоян Беличев. „ Парите са раздадени без социална поръчка, те са раздадени в действителност – размерите са много огромни – по 100-ина милиона, по 50 млн. По закона „ ин хаус “ господин Беличев продължава да твърди, че няма никакъв проблем с този закон и безусловно оправдано той е раздал тези пари “, изясни районният министър.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР