Батални сцени се разиграха във Вашингтон, където Конгресът вчера започна

...
Батални сцени се разиграха във Вашингтон, където Конгресът вчера започна
Коментари Харесай

Четирима загинаха при щурма на Капитолия

Батални подиуми се разиграха във Вашингтон, където Конгресът през вчерашния ден стартира одобряването на резултатите от изборите за президент. Хиляди последователи на Тръмп потеглиха към Капитолия по негов апел, нахлуха в залите на Сената и Камарата на представителите и прекъснаха съвещанието, като в продължение на съвсем три часа тълпата владееше ситуацията. Кризата завърши малко преди 18 часа локално време в сряда. В безредиците бе простреляна жена, която умря по-късно. Ашли Бабит е привърженичка на Тръмп, 14 години е служила във Военновъздушни сили, стана ясно от думите на брачна половинка й.  

" Загинаха общо четирима души по време на митингите ", заяви в това време на конференция ръководителят на полицията във Вашингтон Робърт Конти. „ Трима други също са починали в региона към постройката на Капитолия: една стара жена и двама възрастни мъже са претърпели разнообразни контузии, които са довели до гибелта им “, споделя Конти.

Арестувани са 50 души по първични данни от полицията. Вечерният час във Вашингтон бе продължен с още един ден. 

Безпрецедентната обстановка бе окачествена като опит за прелом, бунт, противонароден акт, срам. Полицията на Конгреса като цяло бе безпомощна и първоначално съвсем не противодейства на щурма - хората с лекост преодоляха загражденията и защитата, превзеха зали и фойета, снимаха се в кабинетите на най-висшите политици, скандираха от трибуните, че Тръмп печели изборите и събраха всевъзможни титли.

Едва след повече от два часа на цялостен безпорядък, в които целият свят с учудване наблюдаваше протичащото се в американската столица, отиващият си президент Доналд Тръмп прикани последователите си да се разотидат с мир. Дълго време полицията бе оставена сама да се оправя с невижданото навлизане, преди Белият дом да склони да изпрати подкрепление от Националната армия. В следобедните часове елементи за битка с безредиците започнаха отвоюването на емблематичната постройка от тълпата, като подстъпите към Капитолия бяха освободени благодарение на сълзотворен газ.

Броени минути преди 18 часа локално време, когато във Вашингтон влиза в действие вечерен час, на конгресмените бе докладвано, че постройката е обезопасена . Новината бе посрещната с овации от политиците, които бяха евакуирани на незнайно място.

Появи се неофициална информация, че в постройката са открити самоделни взривни устройства. Експлозиви са били обезвредени и в централата на Републиканците във Вашингтон.

В сряда неприкосновеността на Капитолия бе нарушена за пръв път от август 1814 година, когато англичаните нападат и опожаряват постройката във войната от 1812 година, настояват историци.

 

Припомняме главните моменти от случилото се във Вашингтон:

- След като дълго време не чуваше апелите да каже на хората да се отдръпват, Тръмп излезе с видеобръщение, в което няколко пъти повтори: " Знам, че ви боли, само че би трябвало да се приберете у дома в мир. Обичаме ви. Вие сте доста специфични ".

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump)
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР