Басейнова дирекция Черноморски район“ – Варна оповести днес официални данни

...
Басейнова дирекция Черноморски район“ – Варна оповести днес официални данни
Коментари Харесай

Водата край Морската гара - Варна е замърсена два пъти над нормата

Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ – Варна оповести през днешния ден публични данни за положението на водата към входа на Варненско езеро. Няколко типа проби демонстрират замърсяване над нормите, като съответно край Морска гара то е над два пъти. Проверката там е правена на 13 май. " Отчетените резултати демонстрират отклонения от нормативно откритите стойности за положително положение по индикатор БПК5 - при разбора е регистрирана стойност 9,1 mg/l при норма до 4 mg/l. Като косвен параметър за наличието на биохимично разградимите органични субстанции, резултатите от разбора по БПК5 са показателни за постъпване на органични субстанции във водите. Наличието на червено-кафяво оцветяване на водите свидетелства за процеси, свързани с разцвет на фитопланктона ", се споделя в известието на институцията.

Два дни по-рано е проучен и единият от каналите, обвързван директно с езерото. " Отчетените резултати демонстрират отклонения от нормативно откритите стойности за положително положение по два индикатора:  БПК5 – 5,9 mg/l при норма до 4 mg/l; общ фосфор – стойност 0,082 mg/l при норма до 0,06 mg/l ", осведоми Басейнова дирекция.

Всичко това са първите данни за положението на водата в проблематичния регион откакто се разбра, че минимум 9 месеца в езерото са се изливали мръсни води от кварталите " Аспарухово ", " Галата " и другите южни зони. Скандалът в града е голям, провокира ред реакции, а за на следващия ден е плануван и митинг.

Съобщението на Басейнова дирекция включва информация и за мъртвата риба навътре в езерото. За разлика от първата инспекция, този път изхвърлените огромни количества са открити, не се касае за " единични екземпляри ". " Проверката е осъществена през вчерашния ден в сектор от крайбрежието на Варненско езеро – на към 500 м  източно от „ Терем – Флотски боеприпас “ в посока с. Константиново (срещу Топлоелектрическа централа Варна). Там са открити огромни количества умряла риба (попче и гюмюш) – в езерото и на брега ", гласи информацията. Взетите експресни водни проби от мястото не записват отклонения, само че ще бъдат осъществени спомагателни разбори. РИОСВ – Варна пък би трябвало да откри бреговите източници на замърсяване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР