Бързи крака и бавни бекхенди - това беше вълшебният микс,

...
Бързи крака и бавни бекхенди - това беше вълшебният микс,
Коментари Харесай

Експертен анализ от ATP: Какво донесе титлата на Гришо

Бързи крайници и мудни бекхенди - това беше вълшебният микс, който проектира триумфа на Григор Димитров против Ник Кирьос в борбата за купата в Синсинати. Димитров не разреши на Кирьос да се разгърне и преследваше всеки един удар на австралиеца.

Така вижда аргументите за триумфа на Гришо анализаторът Грей О′Шанеси в формалния уебсайт на ATP в материал, озаглавен: " За най-голямата си купа, Димитров осъществя най-хубавия игрови проект ".

Българинът завоюва с 6:3, 7:5, отразявайки и двете точки за пробив, пред които беше изправен, както и успявайки да завоюва 69% от точките на втори сервис - надалеч повече от 44-те % на Кирьос, написа анализаторът.

По думите му, Димитров е посочил невероятна работа с краката и скорост в отбрана, с отлична игра от главната линия, като по отличен метод е успявал да върне още една топка в полето на противника. Това е имало отличен резултат върху Кирьос, който не е съумял да предложи отговор на своя бърз съперник, изключително когато разиграването е по-дълго.

" Имаше 16 разигравания в мача, които бяха от най-малко 10 удара, а Григор завоюва невероятните 15 от тях. Кирьос имаше преимущество в " бързите " разигравания с 38:34, когато са осъществени до 4 удара в точката. Но Димитров завоюва 33 против 14 разигравания, когато ударите са повече от пет. Петата топка, попаднала в полето, беше линията в пясъка, която разделяше изрично любимеца за спечелването на точката от неговия противник. Това беше мач, в който просто не виждаш по какъв начин Кириос ще удари топка, която Димитров да не може да догони ", изяснява още О′Шанеси.

Според него главното защитно оръжие на Димитров е бил разрези бекхенд, който е имал и в допълнение преимущество - оставял е по-малко допустима мощност за австралиеца при опита му да върне топката в полето на Григор.

Анализът показва, че при успеха на Димитров над Лопес във втори кръг, междинната скорост на ударите на Димитров е била 76 благи, само че против Кирьос тя е паднала с 10 благи до 66, а противникът просто е нямало " с какво да работи ".

Веднага откакто точката се развие от сервиса и ретура напред, Димитров е опитвал да се настрои на форхенд против бекхенда на Кирьос. Австралиецът позволи 12 неточности от бекхенд по време на мача, а 8 от тях са след форхенд на Гришо. От четирите сбъркани бекхенда след подаване с бекхенд и от Димитров, два са били слайс, а другите два - с топспин. Кирьос е позволил и 12 неточности от форхенд, като още веднъж 8 от тях са след форхенд на българина, а четири от бекхенд. Австралиецът е завоюва единствено 56% (5 от 9) точки на мрежата, пропускайки още няколко благоприятни условия да излезе напред поради неприятен апроуч удар.

" Ясният отбранителен проект на Димитров проработи съвършено против Кирьос. Българинът покриваше целия корт със скоростта си и принуждаваше Кириос да прави екстра удари, като просто удря ниско и постепенно, надалеч от рисковата зона. Това беше доста интелигентна тактика от Димитров ", приключва анализът.

Tennis24.bg

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ТРИУМФА НА ГРИГОР!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР