Бари Ахенгрийн е професор по икономика в University of California,

...
Бари Ахенгрийн е професор по икономика в University of California,
Коментари Харесай

Как Тръмп помага за прекратяване на хегемонията на долара?

Бари Ахенгрийн е професор по стопанска система в University of California, Berkley и някогашни старши консултант в Международния валутен фонд.

Едностранчивостта на американския президент Доналд Тръмп трансформира света по бездънен и необратим метод. Той подкопава работата на редица институции, работили дружно. Другите страни към този момент не считат Съединените американски щати за виновен сътрудник и се усещат задължени да развият своите геополитически качества.

И в този момент администрацията на Тръмп унищожава и ролята на $ в международен мащаб. Едностранчивото налагане на сакции против Иран заплашва със наказания фирмите, които вършат бизнес с Ислямистката република, като ограничи достъпа им до американски банки.

Заплахата е сериозна, защото щатските банки са главен източник на доларите, употребявани в трансграничи преводи. По данни на SWIFT съвсем половината трансгранични заплащания са в долари - дял, по-голям от тежестта на Съединени американски щати в международната стопанска система.

В отговор на позицията на администрацията на Тръмп, Германия, Франция и Англия, дружно с Русия и Китай, оповестиха проекти да заобиколят валутата, щатските банки и контрола на Вашингтон. " План " може да звучи прекомерно мощно, защото към момента има малко елементи. Но трите страни описаха най-общо основаването на настрана финансова единица, притежавана от държавните управления, посредством която да се правят преводите сред Иран и задграничните компании.

Тези компании ще заплащат в евро, не в долари, освобождавайки се от зависимостта си от американските банки. И защото особено основаната компания ще заобикаля и SWIFT, ще бъде много мъчно за Съединени американски щати да следи преводите и да вкарва наказания.

Ще проработи ли тази скица? Няма чисто техническа спънка пред основаването на различен канал за заплащания, само че основаването му ще ядоса Тръмп, който сигурно ще отговори да вземем за пример с нови мита против тези страни. Такава, за жалост, е цената на политическата самостоятелност, най-малко към този момент.

Научили мъчителния урок по отношение на зависимостта от $, дали и други страни ще се оттеглен от него? Именно фактът, че американската валута се употребява толкоз необятно, прави това толкоз мъчно. Банките и фирмите избират да употребяват долари, тъй като толкоз доста други банки и компании употребяват долари и чакат отсрещната страна да направи същото. Преминаването към друга валута ще изисква координирано деяние. Но с държавните управления на три огромни европейски, които се запътват натам, този сюжет не може да бъде изключен.

Трябва да си напомним по какъв начин доларът закупи такова интернационално самопризнание. Преди 1914 година той не е играл никаква роля. Но геополитически потрес, дружно с институционална смяна, трансформира статуса на зелената валута.

Шокът бе Първата международна война, която затрудни самостоятелните страни да вършат преводи посредством английските банки и да използат стерлинги. Институционалната смяна пък бе актът, който сътвори Федералния запас. До началото на 20-те години доларът настигна, а в някои връзки даже изпревари, стерлинга като съществена валута за интернационалните преводи.

Този казус подскачава, че 5-10 години са времева рамка, в която Съединени американски щати може да изгубят " несъразмерната привилегия ", както тогавашния министър на финансите на Франция назова опцията да печаташ главната интернационална валута.

Разбира се, това не значи, че непознатите банки и компании ще се откажат от $ изцяло. Американските финансови пазари са големи и ликвидни и най-вероятно ще останат такива. Американските банки оперират по целия свят. А и фирмите ще би трябвало да продължат да употребяват долари, когато работят със Съединени американски щати.

Но в ерата на щатската ограниченост, те ще желаят да хеджират залозите си. Ако геополитическият потрес от дейностите на Тръмп роди институционална иновация, която направи по-лесно за европейските банки и компании да заплащат в евро, тогава трансформацията ще бъде бърза.

Ако Иран получава евро, вместо долари, за износа на нефт, страната ще ги употребява, с цел да заплаща за импорт. С компании на други места, които получават евро, вместо долари, ще има по-малко аргументи централните банки да държат долари, с цел да се намесят на валутния пазар и да стабилизират локалната валута против зелената. И в този миг към този момент няма да има връщане обратно.

Една от мотивациите за основаването на еврото бе за освобождение на Европа от прекомерно огромната взаимозависимост от $. Това е и една от аргументите Китай да търси по-голяма роля на юана. Засега триумфът и на двете не е неоспорим, меко казано. Заплашвайки да накаже Европа и Китай, Тръмп, иронично, им оказва помощ да реализират задачите.

Нещо повече, Тръмп прахосва лоста на Съединени американски щати. Работейки с европейците и китайците, той можеше да заплаши Иран и фирмите, които работят там, с ефикасни наказания, в случай че имаше доказателства, че страната не извършва отговорностите си. Но работейки дружно, с цел да се обезпечи това бе точно задачата на нуклеарната договорка, от която Тръмп излезе./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР