Барбара Моенс, старши търговски кореспондент на Politico, и Камий Жис, търговски

...
Барбара Моенс, старши търговски кореспондент на Politico, и
Камий Жис, търговски
Коментари Харесай

Коментар | ЕС загуби търговската война с Китай преди 10 години. Взе ли си поука

Барбара Моенс, старши търговски сътрудник на Politico, и Камий Жис, търговски кореспондент на Politico, в коментар за изданието
Ще завоюва ли Европейски Съюз този път? Обявеното от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен следствие на китайските дотации за електрически транспортни средства разсъни горчиви мемоари от борбата сред Брюксел и Пекин отпреди десетилетие. Поводът тогава бяха слънчевите панели и след това Европейски Съюз отстъпи.

Предполага се, че от този момент Брюксел е научил своя урок и в този момент желае да работи по-решително в един конфликт, в който залозите са доста по-високи. Едно е да загубиш в релативно дребната промишленост със слънчеви панели. Поражението в борбата за зелената промяна на стопански жизненоважната автоиндустрия обаче би трябвало да бъде предотвратено непременно.
Реклама
Това е мнението освен на Европейската комисия, само че и на индивида, който загуби опълчването преди 10 години - някогашният еврокомисар по търговията Карел де Гюхт. Когато той настоя за антидъмпингови ограничения против Китай поради това, че се подкопава европейският пазар в региона на слънчевите панели през 2012 и 2013 година, Пекин настрои европейските страни едни против други в жанр " разделяй и владей ".

" По това време нямаше консенсус в Европейска комисия по този въпрос. Имаше и огромен напън от страна на китайците върху страните от съюза, които се безпокояха от ответни ограничения. Така че досега, в който бяхме подготвени да предприемем дейности, не бе останало съвсем нищо от слънчевата промишленост в Европа. Освен това ограниченията не бяха задоволително мощни точно поради изчезналия консенсус в Европейска комисия ", показва Де Гюхт.
Преди 10 години 18 европейски страни са посъветвали Де Гюхт да не вкарва мита против Китай.
Тогава 18 европейски страни са го посъветвали да не вкарва мита. Когато той най-сетне го прави, в началото те са ниски в опит за печелене на време и за постигане до решение на разногласието посредством договаряния.
Променени времена
Оттогава времената са се трансформирали, споделя Де Гюхт. И добавя, че през последните години в Европа има по-критични настроения по отношение на Китай. След обявлението на Фон дер Лайен стана ясно, че Европейски Съюз към този момент не се надява, че комерсиалните връзки с Пекин ще доведат до геополитическа естетика. Вместо това схващането е, че съюзът е прекомерно стопански подвластен от Китай и по тази причина би трябвало да укрепи икономическата си сигурност.
Реклама
Фон дер Лайен даже загатна изгубената европейска слънчева промишленост в своята годишна тирада " За положението на съюза ". " Не сме не запомнили по какъв начин нечестните китайски търговски практики засегнаха нашата слънчева промишленост. Много млади бизнеси бяха изтласкани от мощно субсидираните китайски съперници ", разяснява тя.

Този път залогът са поръчки от по-голяма големина - световните продажби на електрически транспортни средства се чака да набъбнат с съвсем една трета през 2023 година до над 14 млн. броя на стойност 560 милиарда $ .

" Реакцията от европейска страна идва по-бързо по отношение на електрическите транспортни средства тъкмо тъй като имахме прецедента със слънчевите панели. А става въпрос за бранш, който играе доста по-голяма роля в стопанската система на Европейски Съюз ", показва Елвир Фабри, специалист по търговията от парижкия Jacques Delors Institute.

Европейската автоиндустрия се намира в повратен миг. Вече даже може да е прекомерно късно, защото китайската доминация при електрическите коли нараства от десетилетие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР