Барак Барфи, бивш анализатор от Brookings Institution, в коментар за

...
Барак Барфи, бивш анализатор от Brookings Institution, в коментар за
Коментари Харесай

Коментар | Какво ще последва войната на Хамас

Барак Барфи, някогашен анализатор от Brookings Institution, в коментар за Project Syndicate
Операцията с няколко фронта, която " Хамас " организира против Израел един ден след годишнината от Войната от Йом Кипур през 1973 година, е плашещо сходна на този спор. Дръзки и непредвидени, двете офанзиви свариха израелците неподготвени и нанесоха смъртоносни удари върху възприятието за неуязвимост на страната. Остава да забележим дали както през 1973 година нападението на " Хамас " ще докара до тектонични промени в израелската политика и в отношението към палестинците.

През 1973 година Египет и Сирия изненадаха Израел, прониквайки надълбоко в територията му. В началните дни на спора обстановката е толкоз тежка, че министърът на защитата Моше Даян предлага потреблението на нуклеарно оръжие. Комисията на Агранат, която по-късно е натоварена с следствието на войната, използва термина " идея ", с цел да опише високомерието на разследващите служби. Израелското военно разузнаване се е опирало на концепцията, че огромната огнева мощност на страната ще възпре арабите да нападат.
Реклама
Тези организации и през днешния ден са се придържали към концепцията, че израелската голяма мощ ще възпре " Хамас " да подпалят нова война. Техните политически ръководители отпред с премиера Бенямин Нетаняху бяха стигнали до заключението, че периодическото експлоадиране на палестинското принуждение е управляемо, до момента в който си представяха, че окупираните ще одобряват безкрайна окупация.
Израелските управляващи бяха стигнали до заключението, че периодическото експлоадиране на палестинското принуждение е управляемо.
Операцията на " Хамас " демонстрира погрешността на този метод. Сега излиза наяве без подозрение, че една конструкция, която непрекъснато приканва за заличаването на Израел и която отвлича израелски цивилни жители, не може да продължава да съществува на израелската граница.

След като Комисията на Агранат оповестява своите първични изводи през 1974 година, министър председателят Голда Меир и Моше Даян подават оставка. Меир се отдръпва с достолепие, до момента в който Даян отхвърля апелите да го направи, защото комисията не е предложила това.

Нетаняху сигурно копира държанието на Даян, само че в този момент той без подозрение е изправен пред позорната развръзка на своята 40-годишна политическа кариера. Макар твърдата му реторика да му завоюва поддръжници вкъщи и в чужбина, тя в никакъв случай не покри действителността и интервенцията на " Хамас " по време на неговото ръководство го трансформира в тигър без нокти. Нетаняху даде обещание, че неговите политики ще укротят палестинците, само че те направиха най-тежката офанзива в историята на Израел. Твърдеше, че икономическите пакети ще умиротворят палестинците, само че се оказа, че тяхната обвързаност към земята е по-силна от паричните тласъци. Неговата тактика в никакъв случай не се е простирала оттатък даването на карт бланш на военните в палестинските територии .
Реклама
Докато развенчаването на Нетаняху ще бъде дълъг развой, това на неговите подчинени ще се случи в седмиците след насилието. Комисията на Агранат предложи оставките единствено на дузина офицери, най-вече от разследващото звено. Но катарзисът, до който докара тази война, ще навлезе по-дълбоко в армията и ще се популяризира до висшите ешелони на разследващите служби .

" Хамас " ще бъдат изправени пред час на отплата. Израелското разузнаване постоянно приказва за разрушение на " терористичната инфраструктура ". Атаката ще му обезпечи опцията да го направи.

Широкомащабната израелска наземна интервенция е сигурна, а дълготрайната окупация е евентуална. Въпреки че водачите на " Хамас " ще се реалокират в подземни бункери, е под въпрос дали ще намерят несъмнено леговище.

Международната общност ще даде на Израел благословия да се оправи с " Хамас ". Обичайната рецензия по отношение на цивилните жертви ще бъде по-малка, тъкмо както беше по време на израелската война с " Хизбула " през 2006 година Но западните държавни управления могат да бъдат по-ефективни като употребяват своето въздействие за оказване на напън върху Катар и Турция да изгонят представители на " Хамас ", да затворят техните офиси и да забранят финансирането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР