Банята ви вероятно крие малка мръсна тайна. Кранове, тоалетни и чучури

...
Банята ви вероятно крие малка мръсна тайна.
Кранове, тоалетни и чучури
Коментари Харесай

Мазните натрупвания по главата на душа могат да бъдат доста опасни

Банята ви евентуално крие дребна мръсна загадка.

Кранове, тоалетни и чучури – бактериите виреят на съвсем всяко едно място в дома ви, където се употребява вода. Според ново проучване, оповестено в mBio, едно съответно място е цялостно с микроорганизми, а точно – главата на душа. Да, множеството от тези микроскопични организми евентуално са безвредни. Някои варианти нетуберкулозни микобактерии обаче се свързват с животозастрашаващи инфекции на белия дроб.

Микобактериите са най-често срещания тип бактерии, които се развиват по мазната повърхнина на главата на душа – така наречен „ биопокритие “. Тук живеят най-различни микобактериални общества, които варират във връзка с своя състав (в взаимозависимост от това в кой регион на света живеете, от химията на водата, както и от нейния източник).

Изследването, което стартира през 2017 година, проучва ДНК-то на над 650 глави на душове в Съединени американски щати и 13 европейски страни. Взетите проби са изпратени за ДНК секвенция, която има за цел да дефинира какви типове бактерии изобилстват най-вече. Всички данни от плана Showerhead Microbiome са налични онлайн.

Учените откриват, че микробактериите се срещат по-често в градските американски семейства, в сравнение с в европейските (или в тези, които черпят вода от кладенци). Още по-странното в тази ситуация е, че вода, която е била третирана с хлор, е била с доста по-високо наличие на избран тип микобактерия, която е изключително устойчива на дезинфектантите, употребявани най-вече в Съединени американски щати. Това разрешава на европейските бактерии да виреят свободно и да се съревновават с вариантите, предизвикващи разнообразни болести. Когато бъде изложена на водната пара, микобактерията стартира да се придвижва по въздуха и би могла да бъде виновна за предаването на нетуберкулозни микобактерии (NTM). Именно последните провокират избрани болести на белия дроб.

“По главата на вашия душ съществува цялостен и в действителност незабравим микробен свят. Вие се излагате на него всякога, когато се къпете – споделя откривателят Ноа Фирер. – Повечето от тези микроби са безвредни. Няколко типа обаче не са. Подобен вид изследвания ни разрешават да разберем по какъв начин личните ни дейности (от вида пречиствателни системи, които използваме, до типовете водопроводни материали в дома ни) могат да трансформират състава на тези микробни общества. “

Най-високи наличия на микобактерията са открити в Южна Калифорния, Флорида и Ню Йорк.

И въпреки всичко, би трябвало да признаем, че дребните вредители несъмнено са издръжливи. Както самите създатели означават, те би трябвало да толерират внезапни промени в температурата. Да не приказваме за дългите шпации на застоялост, следвани от извънредно турбулентни струи вода.

NTM се лекува мъчно, а в Съединени американски щати това заболяване е във напредък. Учените към момента не знаят за какво.

Източник: iflscience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР