Банковият сектор е изправен пред постоянни предизвикателства, като управляващият директор

...
Банковият сектор е изправен пред постоянни предизвикателства, като управляващият директор
Коментари Харесай

Рисковете за банковият сектор още не са отминали

Банковият бранш е изправен пред непрекъснати провокации, като ръководещият шеф на Moody's Ана Арсов предизвести за евентуален риск от реинфлация, в случай че банките не съумеят да плануват тъкмо придвижването на лихвените проценти.

Внезапният срив на Silicon Valley Bank (SVB) напролет, дължащ се на обилни неосъществени загуби от повишението на лихвените проценти, провокира загуба на доверие в районните и междинните по величина банки. В отговор Moody’s намали рейтинга на 10 американски банки от междинен размер и преразгледа шест огромни банки за евентуално намаление на рейтинга.

Арсов акцентира на отрицателната вероятност на бранша, като акцентира смисъла на самодейните ограничения на банките за поправяне на портфейлите в очакване на промени в лихвените проценти. Въпреки че някои банки продават скъпи бумаги на финансова цена, с цел да се нареждат по-добре, Арсов предизвести да не се ползва пасивна тактика, при която се разчита на точността на форуърдната крива.

Последователността, довела до банкрута на SVB, включваше продажбата от банката на американски държавни скъпи бумаги за хеджиране против предстоящото нарастване на лихвените проценти, което докара до неосъществени загуби в целия бранш.

Арсов се спря на капитала на банките през четвъртото тримесечие на 2023 година и първото тримесечие на 2024 година, като означи, че някои банки са отворени към преструктуриране на портфейлите за сметка на капитала.

Тим Уенс, основен изпълнителен шеф на американското поделение на Банко Сантандер, изрази угриженост за евентуалните загуби от заеми за търговски недвижими парцели през идната година.

Световните регулаторни органи към момента се занимават с последствията от банкрута на Credit Suisse Group. Съветът за финансова непоклатимост (СФС) разгласява отчет за извлечените поучения, в който се акцентира нуждата от преразглеждане на структурата на наследствата за световните банки.

Сътрудничеството с Международната организация на комисиите по скъпи бумаги (IOSCO) продължава. В случая с Credit Suisse американските регулаторни органи предизвестиха за ликвидацията, базирайки се на евентуални нарушавания на американските закони за скъпите бумаги и на въздействието върху облигациите, притежавани от американски вложители.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР