Банките са готови за приемане на еврото. Това заяви председателят

...
Банките са готови за приемане на еврото. Това заяви председателят
Коментари Харесай

ББР: Банките са готови за еврото, проблемът е високата инфлация

Банките са подготвени за приемане на еврото. Това съобщи ръководителят на Управителния съвет (УС) и изпълнителен шеф на Българската банка за развиване (ББР) Илия Караниколов на лекция по финансово и данъчно право, която се организира в Стопанския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ".

Той посочи, че освен приемането на нужните закони бави присъединението на България към еврозоната.

" Еврозоната е с ниска инфлация. На процедура ние не отговаряме на главния аршин – да имаме ниска инфлация, която би трябвало да е сравнима с трите най-ниски ", съобщи Караниколов, представен от медиите.

По думите му, откакто България влезе в еврозоната, чисто механически безусловно нищо няма да се промени за страната ни, оперативно също няма да има никаква смяна.

След като сметките на българите ще са в евро, няма да има курсови разлики за жителите, ще има понижение на таксите за преводи.

" Винаги имаме интерес от влизане в еврозоната ", посочи Караниколов.

Освен това за банките в България ще има още по-малък риск, тъй като те ще преминат " под шапката " на Европейската централна банка, която е вложител от последна инстанция.

Нито една от банките в Съединени американски щати, които банкрутираха, не оказаха резултат върху банковата система в Европа. Освен това нито един от вложителите им не е изгубил средства, добави Караниколов. По думите му след последната финансова рецесия се прави всичко допустимо, с цел да не се допусне банкрут на огромна банка.

Изпълнителният шеф на ББР обърна внимание, че финансовите и регулаторните условия към този момент са извънредно съществени.

Караниколов добави, че се вижда наклонност на уедряване на банковия бизнес. Според него това може да сътвори проблем в конкуренцията на финансовите институции.

Караниколов посочи, че ББР няма неприятни заеми.

" Вътрешната регулаторна част и инспекциите, които Българска народна банка прави, не споделят информацията, която някой се пробва да транскрибира към необятната аудитория и да постанова мнение ", съобщи изпълнителният шеф на ББР.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР