Банките обичат тишината. Това е основното им правило, откакто съществуват.

...
Банките обичат тишината. Това е основното им правило, откакто съществуват.
Коментари Харесай

Три К в битката за БНБ

Банките обичат тишината. Това е главното им предписание, откогато съществуват. Но тишината към избора на нов началник на Българска народна банка стартира да става оглушителна.

Срокът за номинации изтича във вторник, а " Продължаваме промяната " към този момент е без претендент, откакто стана ясно, че финансистът Илиян Михов е отказал номинация.

Три К са в борбата за Българска народна банка. Защо?

Засега единственият формален претендент е на " ИТН " - ръководителят на Бюджетната комисия  Любомир Каримански.



В същото време обаче импровизирано се въртят още две имена. За поста от месеци се стяга подуправителят Калин Христов, зад който се твърди, че стои " Демократична България ".

А третото име е безспорна изненада - Кристалина Георгиева. Шефката на Международния валутен фонд преди 13 години отхвърли на Борисов премиерския пост на България, само че в този момент Кирил Петков си сложил задачата да я убеди да се върне отпред на Българска народна банка. Срещнал се с нея по време на Мюнхенската конференция, научи " Стандарт ". Казал й, че задачата му е да притегли българи от чужбина за основните постове в страната.

Кристалина останала безпределно сюрпризирана от предлагането му поради големите й задължения в МВФ. Наскоро тя разгласи огромна финансова стратегия на Фонда, която включва нова поддръжка за страните, изпаднали в усложнения поради пандемията и рецесията. Нещо повече - МВФ е и основен източник за финансиране на Украйна.



Говори се, че през уикенда Георгиева ще е в България и тогава Петков ще се опита наново да я убеждава. От Министерски съвет отхвърлиха коментар по тематиката. Когато имаме претендент за шеф на Българска народна банка ще го оповестим публично, обявиха за " Стандарт " от държавната осведомителна работа.

По всичко проличава, че макар упоритостта на премиера да привнесе гуверньор от чужбина, борбата за първи банкер на страната ще се води сред финансистите Каримански и Христов. Сегашният шеф Димитър Радев до момента не е декларирал желание да играе за втори мандат.

Изборът на гуверньор е извънредно значим по три аргументи. Той би трябвало да довърши процедурата по влизането на България в еврозоната, да подсигурява финансовата непоклатимост на страната ни в изискванията на война, пандемия и икономическа рецесия и да извършва прецизно програмата и целите на Европейската централна банка.

Независимо, че ние следваме европейските банкови регулации, факт е, че кредитните ни институции към момента отстъпват по цифровизация пред трезорите, примерно, в Естония или Хърватска.

Затова през днешния ден определящо за избора на гуверньор е не толкоз политическата партия, която го излъчва, а безупречната му известност и експертизата му. И Каримански, и Христов имат нужната експертност в българската банкова система. Плюс за Каримански е фактът, че има богат европейски опит и в Европейския банков орган в Париж, и в Европейския платежен съвет в Брюксел.

И двамата имат опит в държавното ръководство - Христов като финансов министър, Каримански като началник на Бюджетната комисия към този момент в два Народното събрание.



Според условията на ръководещата коалиция обаче основен за избора ще бъде един нов аршин - нравствените качества, което подхожда на философията на партиите на смяната за цялостна бистрота при ръководството и нулева корупция. В банковия бранш това означа човек, който не е обвързван по никакъв метод с банковите рецесии в предишното. Така Каримански записва втори плюс.

За България най-хубавият вид би бил претендентите обществено да разгласят концепциите си. Но макар първичното желание на ръководещата коалиция да има действително съревнование, мълчанието на " Продължаваме промяната " го слага под въпрос. Още повече, че техен патент стана претендентите да се огласяват в 59-ата минута.

Ако за политическите длъжности в кабинета това към този момент минава, за Българска народна банка наподобява прекомерно рисковано. Развръзката следва. Но занапред е ясно - този път обаче отсрочване на избора няма да има.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР