Банка ВТБ, вторият по-големина руски кредитор, се подготвя да се

...
Банка ВТБ, вторият по-големина руски кредитор, се подготвя да се
Коментари Харесай

Руската банка ВТБ се подготвя да напусне Европа, след като беше засегната от западните санкции

Банка ВТБ, вторият по-големина съветски заемодател, се приготвя да се отдръпна от европейските пазари, откакто е наранена тежко от западните наказания, споделят пред Financial Times източници, осведомени с разискването на въпроса. ВТБ прави капиталово банкиране в Лондон и има отделение за банкиране на дребно в Германия със 160 хиляди клиенти, само че е решила, че не е способна да прави активност отвън Русия, откакто западните страни замразяват нейните активи, декларират източниците.

Този ход следва решението на Сбербанк да се изтегли от пазарите на Централна и Източна Европа през миналата седмица, като австрийското поделение на банката беше първото, което беше закрито след въведените наказания. Сбербанк и ВТБ държат нда половината от съветския банков пазар.

" Няма опит да продължим обикновено ", декларира човек, участващ в планирането. " Опитваме се да го създадем допустимо най-бързо, само че интервенциите в Европа са доста по-сложни от тези в Обединеното кралство. Правим всичко допустимо, с цел да върнем парите на клиентите. Изключително значимо е да създадем това по проведен метод ".

ВТБ държи над 4 милиарда евро в депозити, главно на клиенти на дребно в Германия, които са се насочили към нея, защото тя не е прилагала негативни лихви за разлика от редица други финансови институции. Сред нейните клиенти също по този начин са локални немски управляващи, 600 компании и 150 финансови институции.
Реклама Намаляване на европейските интервенции
Служителите в лондонския офис на банката са намалели до 120, като преди няколкото години там са работели 500 души. Санкциите, последвали съветската анексация на Кримския полуостров през 2014 година и дейностите на английското държавно управление след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 година, както и напускането на Англия от Европейски Съюз, са принудили ВТБ да уволни стотици чиновници в Лондон, както и да трансферира доста от тях във Франкфурт.

Членството на ВТБ Капитал на Лондонската фондова борса е прекъснато предишния месец, както и е сложена в положение на несъблюдение на отговорностите си като член на LCH, клиринговото звено на London Stock Exchange Group. Когато предишния месец английското държавно управление замрази активите на ВТБ, дава на банката 30-дневен лиценз, изтичащ на 27 март, с цел да може да завърши транзакциите и да заплати на своите чиновници. Когато изтече лицензът, чиновниците в английския клон на ВТБ, множеството от които са английски жители, ще бъдат съкратени.

В еропейския бизнес на банката са наети 230 чиновници във Франкфурт и 30 в Австрия, както и 60 души в Цуг, Швейцария, където оперира звеното за търговия със артикули. На клиенти на Commerzbank, вторият по огромни заемодател в Германия, които са се пробвали да трансферират пари към ВТБ им е било обявено: " Поръчката не е обработена заради обстановката в получаващата банка/държава. "

ВТБ не дава отговор на питане за коментар от Financial Times, само че по-рано споделя: " Подобно на всички наши локални и интернационалните клиенти и техните общности, ние следим последните световни събития с огромна угриженост. Понастоящем можем да ви уверим, че икономическото положение на ВТБ Банк (Европа) съдебна експертиза е устойчиво и банката е изцяло оперативна ".
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР