Bank of America BAC заяви в бележка в петък, че

...
Bank of America BAC заяви в бележка в петък, че
Коментари Харесай

Forbes: Зимата идва - Може ли да се предотврати енергийната катастрофа?

Bank of America BAC съобщи в записка в петък, че цената на суровия нефт може да надвиши 100 $ за барел през зимата и да форсира международната икономическа рецесия. В бележката си BofA показва опцията за извънредно студена зима, по-високото търсене на авиацията и евентуалното прекосяване от газ към нефт при производството на електрическа енергия като фактори, които биха могли да основат в допълнение повишаване на цените на петрола, които към този момент са се повишили с съвсем 60% от януари, написа Forbes.

За Япония, Корея и огромна част от Европа цените на природния газ към този момент са се покачили до равнища, които са доста по-високи от цената на суровия нефт на база еквивалент на барел. По-нататъшните нараствания биха могли да поддържат прекосяването от газ към нефт при производството на електрическа енергия, само че единствено когато такова превключване към момента е налице. Много западни страни са принудили премахването тази дарба заради екологични съображения, защото държавните управления и фирмите са реагирали на натиска от страна на зеленото лоби и общността на вложителите от ESG.

Това, несъмнено, е единствено още един образец за типовете преждевременни и искрено нерационални енергийни избори, които държавните управления - в това число Съединени американски щати - вършат през последните няколко години, с цел да се опитат да ускорят този " енергиен преход ", принуждавайки замяната на надеждни, високо енергийни източници като изкопаеми горива и нуклеарни източници към сила с вятърни централи, слънчева сила и електрически транспортни средства, задвижвани от литиево-йонни акумулатори.

Енергийната рецесия в Западна Европа това лято е провокирана от преждевременното пенсиониране на стотици електроцентрали на въглища и природен газ в интерес на всеобщото прекалено разчитане на вятърна сила и в по-малка степен на слънчева сила. По подигравка на ориста, тази рецесия се случва тъкмо когато ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси и демократите в Конгреса се пробват да трансформират своя солиден законопроект за " координиране на бюджета ", който значително е предопределен да пресъздаде европейския модел в Съединените щати.

Както Алисия Финли заяви в Wall Street Journal предходната седмица, През последното десетилетие Англия и Европа затвориха стотици въглищни централи, а Англия има единствено две останали. Испания затвори половината от въглищните си централи предишното лято. Европейските страни са похарчили трилиони долари за субсидиране на възобновими източници, които предходната година за първи път надвишиха изкопаемите горива като дял от производството на електрическа енергия. Проблемът с тази тактика тази година беше фактът, че вятърът съвсем спря да духа в Европа, което накара държавни управления, които прекараха последното десетилетие, пенсионирайки централите с въглища и природен газ, да се борят, с цел да ги задействат още веднъж.

Европейските чиновници първо прибягнаха до по-чистото гориво природен газ и вследствие на това спомагателното търсене на природен газ докара до рекорден експорт на полутечен природен газ от Съединени американски щати за Европа, което от своя страна провокира скок в световните цени на полутечен природен газ. Така виждаме последствията от всеобщо решение на европейските държавни управления да се опитат да нарушат законите на физиката, като се пробват да заменят източници на сила с висока компактност с източници на сила с ниска, което сега води до техния конфликт със законите на търсенето и предлагането.

Правейки нещата по-несигурни за европейските страни, Русия отговори на жаждата им за природен газ, като ограничи личния си експорт за Европа, като в допълнение увеличи цената. Сякаш с цел да илюстрира нещастната обстановка, в която тези държавни управления са се сложили, тяхната некадърност да обезпечат съответни доставки на природен газ в този момент им е оставила избор да реактивират и въглищни съоръжения на нафта. Проблемът е, че както сподели пред Bloomberg Наташа Тирина, изследовател-анализатор в Wood Mackenzie Ltd., Русия е и единственият евентуален снабдител, който би могъл да обезпечи нужните количества въглища, с цел да възпламени светлините в Европа и домовете да се отопляват тази зима.

" Ако всички европейски комунални услуги преминат към въглища, това ще докара до голям скок в търсенето на въглища, който самата Русия не може да обезпечи за толкоз малко време ", сподели Тирина. " Това също ще изисква доставки от други страни, да вземем за пример от Съединени американски щати, само че обстановката там е сходна както на всички места другаде. "

В лицето на тази настъпваща енергийна рецесия в Европа, значително ускорена от тези политически решения, администрацията на Байдън и демократите в Конгреса прекараха последната седмица, пробвайки се да реалокират своя законопроект за " координиране на бюджета ", който е най-вече обществено подкрепяне и Зелен нов курс за финансиране. Това голямо законодателство е натоварено със стотици милиарди долари нови дотации, мандати и тласъци за същите тези периодически източници на сила с ниска компактност, дружно с нови налози и драконовски регулаторни дейности, предопределени да усилят разноските за изкопаеми горива в производството и превоза на електрическа енергия.

Би било едно нещо за водачите във Вашингтон, окръг Колумбия, да се включат в това упражнение, в случай че нужната технология за предпазване в акумулатори за тези източници на сила с ниска компактност съществува в необятен мащаб. Но, както е документирано и тази година, макар че е реализиран прогрес в научните проучвания, сега такава технология не съществува на смислена, огромна основа. Правейки нещата още по-зле, производителите на огромно многообразие от сериозни минерали, нужни за съществуващата литиево-йонна технология, която понастоящем се употребява лимитирано за произвеждане на електрическа енергия и от значително значение за електрическите автомобили, се пробват да схванат по какъв начин ще отговорят на новото търсене, което се чака да нарастват с цели 4 000 % до 2040 година за техните артикули, съгласно Международната енергийна организация (IEA).

Говорейки за МАЕ, шефът на този интернационален орган Фатих Бирол сподели пред комисията по енергетика и околна среда на Европейския парламент предходната седмица, че " Неточно и незаслужено е да се изясняват тези високи цени на силата вследствие на политиките за преход към чиста сила. Това е неверно. "

Това изказване е нелепост. Разбира се, " политиките за преход към чиста сила " носят известна отговорност за това повишаване на цените на силата. Всеки нов правилник, колкото и доблестен да е, има цена и " енергийният преход " към този момент изисква вълна след вълна на ново контролиране на изкопаемите горива. Твърдението, че тези дейности не носят никакви разноски или последици, е просто неуместно.

Освен това тук не играят единствено политиките на прехода. Изискванията на общността на вложителите, свързани с ESG, които имат стеснен достъп до капитал за производителите на изкопаеми горива и изискват те да трансферират огромни елементи от финансовите си бюджети върху начинания за " зелена " сила, също изиграха забележителна роля за увеличение на цените на изкопаемите горива. Това даже не е противоречиво: Всъщност това е основна част от " зелената " тактика за повишение на цената на изкопаемите горива, тъй че тези други " зелени " енергийни източници да станат по-конкурентоспособни на пазара.

Забележките на Бирол са тъкмо в сходство с привидния обет за Омерта (кодекс на мълчанието) измежду доста публични водачи против изричането на сериозни забележки, свързани с тези възобновими енергийни източници.

По същия метод предходната седмица видяхме, че Федералната комисия за енергийно контролиране (FERC) разгласява отчет, в който се твърди, че съвсем цялостният неуспех на вятърната и слънчевата сила да доставят сила на електрическата мрежа в Тексас, ръководен от ERCOT, няма нищо общо с неналичието на електричество по време на зимната стихия през февруари.

Отново това е цялостна нелепост. Грешките на вятърната и слънчевата сила в разгара на събитието изиграха роля, и то забележителна, в причиняването на тези спирания. Ето какво сподели Редакционната гилдия на Wall Street Journal за неуместния отчет на FERC:

Според отчета газовите централи са дали 55% от потенциала на електроцентралите по време на студа спрямо 22% за вятъра, 18% за въглищата и 1% за слънчевата сила. Но действителното произвеждане на електрическа енергия в Тексас се е нараснало с 400% за газ и 25% за въглища през седмицата преди спирането на електрозахранването. Слънчевата и вятърната сила спаднаха надлежно с 80% и 55%.

Слънчевоенергийната индустрия въодушевено реши, че слънчевата сила " е работила съгласно упованията през февруари 2021 година в Тексас " и е " предвидим, благонадежден и наличен източник на чиста сила ". Слънчевата сила се показа най-лошо от всеки източник и създаде по-малко от 1% от щатската мощ по време на замразяването. Но хей, регулаторите чакат слънчевата сила да бъде предсказуемо ненадеждна.

Докладът на FERC е освен неуместен, само че и рисков. В последна сметка по какъв начин може да се реши проблем, в случай че държавните чиновници даже не могат да го разпознават вярно? Това гледище да се придържаме към разказите, че " възобновимите енергийни източници са положителни, изкопаемите горива са неприятни ", е разрушително за публичния дискурс и нашата енергийна сигурност. Всички тези източници на сила не са нито положителни, нито лоши; всички те имат своите роли; имаме потребност от всички тях. Европа открива това по сложния метод сега.

Правейки нещата още по-обезпокоителни за тези от нас в Тексас, държавните чиновници тук не направиха нищо, с цел да изискват от всеки оператор каквото и да е произвеждане на природен газ или тръбопроводно оборудване, вятърна плантация, слънчева плантация, въглищна централа или централа с природен газ да зазимят всяка тяхната инфраструктура, или с цел да се акцентира на построяването на обезверено нужния потенциал за генериране на сила от базово натоварване. Това безучастие е станало макар обстоятелството, че губернаторът на Тексас Грег Абот съответно ги дефинира като две от главните заболявания в мрежата на Тексас, които доведоха до събитието през февруари, при което повече от 200 тексасци починаха от мраз заради липса на електричество.

Правейки това вярно наблюдаване малко след февруарския огромен мраз, Абът се ангажира да държи краката на законодателния орган до огъня, обещавайки, че ще призове членовете назад на колкото се може повече специфични сесии, в случай че не съумеят да се оправят с всички проблеми в мрежата. Това е заричане, което за жалост не съумя да съблюдава, като вместо това избра да се вкопчи в роман, че законодателната власт е решила всичко по време на постоянната си сесия.

Бог да ни е на помощ, в случай че идната януари/февруари имаме нова огромна зимна стихия. ERCOT, мениджърът на мрежата на Тексас, и губернатор Абът имаха шанс и без всевъзможни спирания на тока през лятото с помощта на извънредно ниските температури в Тексас, само че да се надявате на шанс не е сериозна тактика, защото цените и световното търсене на енергийни източници не престават да порастват.

Докато новините за енергийната рецесия се концентрират сега в Европа, истината е, че това бързо се трансформира в световна рецесия, засягаща международните пазари. Длъжностни лица като Бирол и комисарите във FERC може да не желаят да го признаят, само че истината е, че единствено преди 9 месеца суровият нефт бе на ниска цена, бензинът и дизелът бяха евтини, природният газ беше на ниска цена и всички бяха в видимо обилие.

Само 270 дни по-късно, петролът е $80 и се чака да стигне трицифрени стойности, цените на природния газ се удвоиха в Съединени американски щати и повече от четири пъти в елементи от Азия и европейските държавни управления се пробват да схванат от кое място ще си набират запасите за зимата.

Суровата действителност е, че няма да има какво да създадат, заради елементарния факт, че няма наличия. Безсмислените политически решения, които помогнаха за основаването на тази рецесия, лишиха десетилетие за цялостно използване и ще отнеме най-малко толкоз време, в случай че политиците решат да дойдат на себе си. Тъй като търсенето на петрол и природен газ нараства до нови международни висоти, Wood MacKenzie и Rystad Energy разгласиха неотдавнашни отчети, показващи, че през последното половин десетилетие се следи незадоволително вложение в намирането на нови ресурси, което доближава стотици милиарди $. Това не е нещо, което може да се поправи за една нощ.

В последна сметка, макар всички преобладаващи разкази, летящи в близост, енергийното бъдеще на света ще се ръководи както постоянно: Със законите на физиката, търсенето и предлагането. В момента става ужасно явно, че политическите решения, взети от държавните управления в Европа, Съединени американски щати и други елементи на света през последното десетилетие, са нарушили и трите от тези неизменими закони.

В резултат на това идва зимата и с нея идва евентуално енергийно злополучие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР