Бангкок, Тайланд – Отличителната будистка татуировка на рамото на мъжа,

...
Бангкок, Тайланд – Отличителната будистка татуировка на рамото на мъжа,
Коментари Харесай

„Няма нищо общо с това“: Тайландски семейства молят за освобождаването на заложниците от Хамас

Бангкок, Тайланд – Отличителната будистка татуировка на рамото на мъжа, легнал с лице надолу край пътя на острието на оръжията на Хамас удостовери най-лошите страхове на Канярат Суриясри.

„ Веднага разбрах, че това е брачният партньор ми “, сподели Канярат пред Al Jazeera.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Първият аероплан с американски амуниции каца в Израел като маса войски покрай Газа Болниците в Газа са претъпкани, защото израелската офанзива продължава Войната сред Израел и Хамас: Списък на основни събития, ден 5 Анализ: Защо Хамас нападна в този момент и какво следва? завършек на списъка

Оуат Суриясри, на 40 години, се притеснява, че е измежду 14-те тайландски жители, за които се счита, че са били отвлечени в Израел и отведени в Газа от бойци на Хамас като заложници.

„ Просто желая да прикани Хамас да освободи тайландците – те нямат нищо общо с това. Те напуснаха Тайланд единствено с цел да работят, с цел да обезпечат фамилиите си “, сподели Канярат. „ Всички те имат деца. “

Оват, татко на две младежи, се реалокира в Израел, с цел да работи във плантация.

Както множеството от 30 000 тайландци, работещи в Израел, най-вече в селското стопанство, Оуат е от Исаан, най-бедния район на Тайланд.

За фамилии като Оуат, които не имат земя, работата в чужбина предлага опцията да изградят гнездо – сложна задача в североизточния район на Тайланд, където служащите нормално печелят едвам 6000 бата ($160) на месец.

„ В противоположен случай би трябвало да живеете от заплата до заплата … в никакъв случай не можете да започнете живот, без да притежавате малко земя тук “, сподели 39-годишният Канярат.

Опасява се, че е липсващ или мъртъв

Тайланд регистрира най-големия брой на жертвите от съботната офанзива от бойци на Хамас от която и да е непозната страна до момента.

Опасява се, че минимум 20 тайландски служащи мигранти са починали, сподели в сряда Канчана Патарачоке, представител на Министерството на външните работи на Тайланд, увеличавайки броя на починалите от 18.  

На страницата „ Тайландски служащи в Израел “ във Фейсбук обезверени родственици търсят вести за други, за които се притесняват, че са изчезнали или са починали.

Родните градове, изброени от фамилиите, включват някои от най-бедните места в Тайланд, в това число Каласин, Сурин и Сисакет.

Повече от 1200 израелци са били убити при офанзивата в събота, съгласно израелски публични лица.

Според управляващите в крайбрежния анклав минимум 950 палестинци са били убити при последвалите удари на линията Газа от израелските сили.

След две години работа в израелска плантация за авокадо, помело и лайм на няколко километра от границата с Газа, Оват трябваше да направи първото си посещаване вкъщи при фамилията си в Сисакет в края на годината.

Канярат сподели, че брачният партньор й възнамерява да приключи петгодишния си контракт в Израел, да изплати задълженията си и да се върне в Тайланд с задоволително спестявания, с цел да построи дребна къща и да изпрати децата си в лицей.

„ Умолявам ги да не му вършат нищо, изключих обществените си мрежи, не виждам повече новините … Твърде съм изплашен “, сподели Канярат.

Домът на Оуат в квартал Хантаралак се устоя основно от доходи от каучукови и оризови плантации.

Но цените на каучука са паднали до 20 бата ($0,5) за кг, съгласно началника на селото Тауан Уангкахад, което е предиздвикало десетки локални поданици да заминат за Израел през последните години.  

„ Всички те сигурно желаят да се приберат вкъщи “, сподели той пред Ал Джазира.

„ Но множеството хора са задлъжнели, те би трябвало да заемат пари, с цел да си купят съоръжение, с цел да работят в селското стопанство, от време на време те заемат, с цел да наемат земя за земеделие с лихвени заплащания от 10 %. “  

През 2011 година Израел подписа съглашение с Тайланд за усилване на надзора и инспекцията на процеса на набиране на личен състав, в това число понижаване с 80 % на разноските за брокерски такси от $10 000 за тайландски служащи, с цел да отидат в чужбина.  

Съгласно трудовото съглашение на двете страни тайландските служащи получават минимална заплата от 5300 шекела на месец (2000 долара), шест или седем пъти повече, в сравнение с печелят вкъщи, което на доктрина би трябвало да им разреши да заплащат на своите сътрудници и брокери в границите на месеци – и започнете да спестявате.

Чарли Лоисун, ръководител на Тайландския комитет за трудова взаимност, сподели, че множеството тайландски служащи мигранти в Израел са фермери вкъщи с ниски приходи и ниско равнище на обучение.

„ Те ще би трябвало да работят толкоз интензивно през целия си живот тук, само че им трябват единствено пет години там, с цел да се изправят на личните си крайници “, сподели той пред Al Jazeera.

„ В Близкия изток е горещо и рисково, само че Израел евентуално е най-хубавият вид за работа в чужбина. “  

Израел е на трето място след Южна Корея и Тайван за регистрирани тайландски служащи мигранти.

Когато първите ковчези с жертвите се завърнаха в Тайланд в сряда, роднините описаха за жертвите, направени от техните близки в чужбина.

Някои напуснаха домовете си, с цел да платят задължения или учебни такси, или с цел да обезпечат издръжката на възрастни родители или деца в селските села, където работата е лимитирана до селското стопанство.  

„ Няма нищо, което можем да създадем по въпроса, с изключение на да чакаме и да се молим “, сподели пред Ал Джазира Пиянус Пхуджуту, чийто братовчед Хомкрит Чомбуа беше забелязан на видеозапис, държан в плен от Хамас.

„ Той отиде, тъй като парите и опциите са просто по-добри от Isaan. Защо това трябваше да се случи със фамилията ми? “ добави тя.

Правителството на Тайланд разгласи проекти за евакуация на повече от 3000 служащи, които са декларирали, че желаят да изоставен Израел неотложно, до момента в който Израел заяви на Банкок, че други 5000 във високорискови региони, основно към Газа, са били изтеглени назад в по-безопасни зони.  

Въпреки заплахите, някои небогати тайландци считат, че опцията би трябвало да е преди тяхната сигурност.

Във страницата „ Тайландски служащи в Израел “ във Фейсбук един тайландски служащ сподели, че ще се върне, без значение какъв брой неприятна става обстановката със сигурността.  

В напора от последвали мнения друга обява обобщава възприятията на доста тайландски служащи в чужбина: „ Бедността е по-страшна. “
Източник: Ал Джазира

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР