Бамята е интересен и доста спорен зеленчук, от семейство Слезови.

...
Бамята е интересен и доста спорен зеленчук, от семейство Слезови.
Коментари Харесай

Подходящи подправки за ястия с бамя

Бамята е забавен и много противоречив зарзават, от семейство Слезови. Това едногодишно растение е пристигнало при нас от Етиопия и Мала Азия и макар че не всеки харесва текстурата му, то е съумяло да се наложи в кулинарията поради безспорните изгоди за здравето.

Аюрведа я подрежда до аспержите като топ артикул за храносмилането. Добрата вест е, че е налична през цялата година - в прясно или сушено положение. Богата е на витамини - А, С, К и В, минерали - желязо, калций, манган, магнезий, антиоксиданти.

Малкото калории, само че богатото наличие на фолиева киселина и флавоноиди, бета каротин, лутеин, ксантин, фибри въздействат доста добре на храносмилателия тракт. Тя е добър бранител на бъбреците и черния дроб, контролира захарта в кръвта и се предлага като предварителна защита против диабет.

Най-често се готви бамя на яхния, само че може да се сервира и салата с бамя или супа от бамя. Вариантите са разнообразни.

Рецептите с бамя и пилешко също са неустоими. Нежната текстура на зеленчука изисква подобаващи подправки, с цел да се сътвори нужния за вкусовите желания звук, тъй като бамята няма ясно изразен усет.

 Бамя

Кулинарната традиция на Аюрведа предлага подправката асафетида за яхнията с бамя. Тази малко известна у нас фалшификация заменя изцяло лука и чесъна, защото съчетава техните усети и аромати в индийската кухня и дава опция да се опита едно същинско аюрведическо ядене.

В нашата кухня ястията с бамя се овкусяват с чесъна, сухия риган, магданоза, лимона, черния пипер, захарта, винения оцет, зехтина и солта. Така ястието добива своя характерност и заостреност, а меката и нежна консистенция на бамята е наслаждение за небцето.

Салатите с бамя оферират преоткриване на този зарзават, който може да се употребява и в бланширан или печен тип. Тук главните подправки за бамя още веднъж са лимон, магданоз, чесън, черен и бял пипер. Може да се приготви лимонен дресинг, в който да се смесят аромата на лимоновия сок с див лук, бял пипер, зехтин и настърган морков за по-плътна текстура.

 Ястия с бамя

За печената бамя се употребяват зърната на пресния плод, които се припичат на изсъхнал тиган и се подправят със зехтин, лимонен сок, оцет и пресован чесън. Експериментирайте с овкусяването на рецептите с бамя и ще получите забавни резултати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР