Балотажът в София се очертава между Васил Терзиев и Ваня

...
Балотажът в София се очертава между Васил Терзиев и Ваня
Коментари Харесай

След първия тур: София променя пейзажа в местната власт, напрегнати балотажи след седмица

Балотажът в София се обрисува сред Васил Терзиев и Ваня Григорова, а претендентът на ГЕРБ Антон Хекимян остава трети Във Варна и Блогоевград ПП-ДБ също има късмет за свои кметове, като резултатите на претендентите и там са съвсем изравнени с тези на ГЕРБ Очакванията за някакъв " напредък " на проруската " Възраждане " не се сбъднаха
След дълги години преобладаващата позиция на ГЕРБ и в локалната власт е мощно разтърсена. Партията води в кметската конкуренция в множеството регионални центрове и е първа политическа мощ в по-голямата част от общинските препоръки в огромните градове, само че претърпя съкрушителна загуба в столицата, която ръководи от 18 години. Според резултатите от екзит пола на социологическите организации претендентът й за кмет Антон Хекимян даже не стига до балотажа, а резултатът за листата за общински съветници на партията е два пъти по-нисък от този на обединението ПП-ДБ и " Спаси София ", която безапелационно печели партийния избор в столицата.

Този избор беше най-голямата конспирация на тези избори, тъй като смяната в столицата освен е съществено разбъркване на позициите в локалната власт, само че може да повлия е на цялостния политически развой в страната.

В народен проект ПП-ДБ се затвърждават като втора политическа мощ на локалния избор. Кандидатът й за кмет на столицата Васил Терзиев води безапелационно против излязлата втора в екзитполовете кандидатка на левицата Ваня Григорова, с която е най-вероятно да вземат участие на балотажа след седмица. Другата огромна изненада на тези избори пристигна от Варна, където ПП-ДБ също има късмет за кметското място, защото в края на изборния ден резултатите за претендента й за кмет Благомир Коцев и този на ГЕРБ - Иван Портних, на практика се изравниха. Подобна е и обстановката в Благоевград, където разликата сред сегашния кмет Илко Стоянов, подсилен от ГЕРБ, и Методи Байкушев, излъчен от ПП-ДБ, падна под 3 %.
Реклама
Кандидати за кметове на обединението отиват на балотаж дружно с тези на ГЕРБ още във Велико Търново и Пловдив, а в някои регионални градове общинските й съветници ще имат забележителна тежест в общинските препоръки.

Очертава се " Възраждане " също да има наличие в общинските препоръки в регионалните градове като в някои от тях ще бъде трета политическа мощ като да вземем за пример във Варна и втора в Стара Загора дружно с ПП-ДБ, само че като цяло упованията за някакъв " напредък " на проруската партия на Костадин Костадинов на локалните избори не се сбъднаха. На втория тур обаче гласоподавателите на " Възраждане " могат да се окажат решаващи за изхода от кметската конкуренция в редица регионални градове, според това дали ще поддържат даден претендент, или няма да гласоподават.

Отиването на Ваня Григорова на втори тур на кметските избори в столицата наподобява като глътка въздух за Българска социалистическа партия, макар че тя мъчно получи поддръжката на централното управление на социалистическата партия. Добрият резултат й резултат в София издърпа и листата за общински съветници на обединението " Българска социалистическа партия за България ", в която има и представители на опозицията на Нинова - " Левицата ". Така социалистите се оказаха трета политическа мощ в Столичния общински съвет. Най-вероятно Българска социалистическа партия ще резервира и позициите си в Русе, където досегашния кмет Пенчо Милков води безапелационно в кметската конкуренция за втория тур против претендента на ГЕРБ Иван Иванов. Социалистите са първа политическа мощ и в общинския съвет там.

И въпреки всичко, тези заключения са с известна степен на конвенционалност до излизането на окончателните резултати на ЦИК след преброяването на бюлетините. За това подсети в студионо на бTV довечера и Геновева Петрова, съуправител на " АлфаРисърч ". По думите разликата от към 2 % сред Ваня Григорова и Антон Хекимян се равнява на едвам 10 хиляди Гласа - поради ниската изборна интензивност. " Такава разлика може да се чака да бъде преобърната, каквито случаи значително е имало в предишното ", уточни тя.
Реклама
Местните избори минаха под знака на разразилия се скандал със информация на ДАНС, която стана причина ден преди вота ЦИК да анулира гласуването с машина. Това възмути много хора и беше мотив за взаимни престрелки сред сътрудниците от така наречен сглобка сред ПП-ДБ и ГЕРБ. И един от огромните въпроси беше дали този скандал ще повлияе на вота и по какъв начин това ще се отрази на връзките сред двете обединения, които ръководят страната посредством нововъведената ротация. На този стадий е мъчно да се каже в каква степен той повлия на вота, както и какъв ще е резултата от резултатите от изборите за бъдещето на болшинството в Народното събрание. Но на пръв прочит явно абсурдът имаше противоположен резултат за ГЕРБ в крайния резултат от изборите.
Личният неуспех на Борисов в София
В прочут смисъл пагубна загуба в столицата е персонален неуспех за Бойко Борисов, тъй като той наложи кандидатурата на Антон Хекимян за кмет. Сега от гласуването се вижда, че издигането на някогашния шеф на " Новини, настоящи излъчвания и спорт " в бTV не е съумяло да активизира даже твърдите гласоподаватели на ГЕРБ в най-големия град в страната. Хекимян има по-малко гласове от листата за общински съветници на партията, макар че и нейният резултат също е доста невисок и под първичните упования. А съгласно екзит пола на " Тренд " 9.2% от гласоподавателите на ГЕРБ са подкрепили Вили Лилков за кмет.

Личен неуспех на Борисов може да се окаже и Варна, където дългогодишният кмет Иван Портних води на претендента на ПП-ДБ Благомир Коцев за втория тур на изборите, само че разликата сред двамата е минимална - сред 1 и 4 пункта в другите екзитполове. Портних беше повдигнат за кмет макар двата си несполучливи мандата и резултатът от първия тур на изборите явно е разследване на наказателния избор против него - нещо, което Борисов не дооцени, номинирайки го още веднъж за кмет.

Все отново дребна разтуха за ГЕРБ е спечелването на вота за кмет още на първи тур в Бургас и Стара Загора, както и солидната преднина за балотажа на претендентите й във Велико Търново и Пловдив.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР