Балонът “Барселона, който периодично се надува от 2018 година насам,

...
Балонът “Барселона, който периодично се надува от 2018 година насам,
Коментари Харесай

ПРОВАЛЪТ НА КИРО И РАШКОВ: Анонимен донос, скалъпен от вестникарски изрезки, спука балона „Барселонагейт“

Балонът “Барселона ”, който от време на време се надува от 2018 година насам, е на път да се спука дефинитивно. Това стана ясно през вчерашния ден от изказване на Специализираната прокуратура, от което се разбра, че популяризираният от Министерство на вътрешните работи и ДАНС “доклад на испанската полиция ” е най-обикновен неизвестен донос, скърпен от вестникарски отрязъци, както е съвременно да прави и самият министър-председател Кирил Петков, с цел да предава папки на прокуратурата, оповестява " Труд ".

Спецпрокуратурата води кореспонденция по сигнал от съдружие “Боец ” до основния прокурор, от която по-късно наблюдаващ спецпрокурор е образувал и досъдебно произвеждане за пране на пари. Към него е присъединена и обява от испанското издание “Ел Периодико ” от 21 февруари 2020 година, в която се твърди, че настоящият тогава министър председател Бойко Борисов има нещо общо с пазаруване на “къща в Барселона ”. Дело е водено и в Испания, само че то е прекъснато на 31 май 2020 година
свързани новини43002на 15.02.2022144708на 15.02.2022
Спецпрокуратурата е изискала от Министерство на вътрешните работи и ДАНС тези материали, за които на 2 февруари Бойко Рашков оповестява пред публицисти в Народното събрание, че са получени от испанската полиция по така наречен случай “Барселонагейт ”. От ДАНС са предали 26 страници на британски, а не на испански. Вчера следобяд и от Министерство на вътрешните работи са пристигнали също 26 страници на британски. И двата “материала ” са анонимни и не излиза наяве коя работа ги е изготвила. Дадени са за превод, защото не е несъмнено, че текстът в тях е еднакъв.

“Има фотоси и текст. Снимките са от медийни изявления в България и в Кралство Испания. Наблюдаващият прокурор е изискал спомагателна информация от ДАНС, с цел да установим кой и на какво законово съображение е изискал тази информация и от кого е получена тя в България. Защото в отчета, който сме получили в Специализираната прокуратура, няма никакви знаци, че изхожда от институции в Кралство Испания и няма създател на този отчет. На последната страница няма автограф или щемпел ”, съобщи Христо Кръстев, представител на спцепрокуратурата и сподели последната от 26-а страница.

По тях няма да бъде формирана нова инспекция, защото се отнасят до случай, по който към този момент има следствие. След превода им и вероятно изясняване на създателя им, могат да бъдат приобщени към материалите по делото, а най-после може и да отидат за вторични първични материали, където е мястото на множеството “разкрития ” на Рашков.

Иначе следствието на спецпрокуратурата у нас продължава, са разпитани са всички посочени досега хора, в това число и Бойко Борисов, предоставени са данъчни проверки и инспекции на физически и юридически лица, които към този момент са завършили, заяви още прокурор Кръстев, представител на спецпрокуратурата. И изясни, че по същото дело са изпратени две Европейски заповеди за следствие до Европейското бюро на България в Евроджъст, което ги е предало на испанското. В тях са сложени голям брой въпроси, в това число и претенции да бъде вдигната банковата загадка върху сметки и придвижването по тях в Кралство Испания.

В понеделник - 14 февруари, спецпрокуратурата е получила изпълнена едната Европейска заповед за следствие, която се състои от 219 страници на испански език. Те са предадени от наблюдаващия прокурор на върл преводач с напътствие да ги преведе допустимо най-бързо на български.

“Втората европейска заповед е в развой на осъществяване. Смея да настоявам, че на 90% от дейностите по следствието сме направили. Не сме осведомени с информацията, която е получена от Испания. Ако се откри, че би трябвало да бъдат нови очевидци, те ще бъдат разпитани. Към сегашния миг не мога да дава какво е открито в хода на следствието. След като завърши следствието, ще ви уведомим какъв е нашият разбор на събраните материали ”, увери спецпрокурор Кръстев.

Хронология

Испанското следствие стартира през 2018 година, когато придвижване “Боец ” подаде сигнал до посолството на Испания за скандал с къщата в Барселона. Малко преди този момент във Facebook се появи група “Да спрем разграбването на България ”, чиято цел бе единствено да направи абсурда с къщата в Барселона.

Анонимните админи разгласиха два клипа с информация, че министър председателят Бойко Борисов и близки до него хора имат връзка с покупката на къща в Барселона, в която живее някогашната манекенка от Сандански Борислава Йовчева с щерка си Ема. Малко по-късно групата бе изтрита.

В края на февруари 2020 година испанското издание “Ел Периодико ” заяви, че испанските управляващи проверяват пране на пари, в което може да е забъркано името на Борисов. В обявата се пишеше, че се ревизират към 5 млн. евро, вложени през две компании в парцела и в първокласен бутик за облекла. Това е направено през 2013 година За притежател на парцела се разгласи предприемачът Александър Чаушев, който изясни, че Йовчева живеела там чартърен. Миналото лято стана ясно, че къщата се продава. През предходната година брачният партньор на Йовчева - предприемачът Йордан Христов в известие до Българска телеграфна агенция съобщи, че испанските управляващи са прекратили следствието. После стана ясно, че материалите са трансферирани в България.

Веселина Маджарова, началник на Специализираната прокуратура: За първи път виждам подобен отчет на ДАНС

“И в България, и в Кралство Испания е известно, че Специализираната прокуратура води дело по така наречен случай “Барселонагейт, - съобщи през вчерашния ден Валентина Маджарова, административен началник на спецпрокуратурата. - Знае се, че доказателства по това дело и на всички обстоятелства и условия по него следва да се правят по реда на Наказателно-процесуалния кодекс от екипа от следователи, който ние сме образували. Не мога да кажа на този стадий дали “материалите ” на ДАНС и Министерство на вътрешните работи ще послужат за следствието, доколкото още нямаме превод. Но, на пръв прочит аз персонално в дългогодишната си процедура за първи път виждам подобен материал, още повече - изпратен от ДАНС в подобен тип. Въобще не е ясно кой е създателят, нито към кой миг го датираме, нито за потребностите на какво или на кого този документ е формиран. И въпреки всичко сме упълномощили превод, тъй като без него и без изясняване на произхода на самата информация, ние няма по какъв начин да преценим дали съдържащите се данни в тази докладна бележка могат да се приобщят по закон в делото, което водим. Искам единствено да прибавя, че в 80% от разработките на ДАНС съществува уговорка, че данни в тях не могат да се употребяват като доказателствено средство в наказателния развой ”, изясни прокурор Маджарова.

Къщата, за която се подвига толкоз доста пушилка, е благосъстоятелност на предприемача Александър Чаушев. Пред медии той отхвърли връзката на който и да било различен в покупката на парцела в Барселона.

“Още когато съм закупил парцела през 2013 година, аз съм минал инспекция за генезис на парите. Първото нещо, което тогава направих, е да вървя след закона и осведомих испанските управляващи, които се занимават с финансов надзор и пране на пари. Поисках подобен надзор да се извърши още преди самата договорка - през март 2013 година Чак по-късно, когато те утвърдиха, и банката също удостовери парите и произхода им, продължих със договорката. Такава инспекция е правена и от непозната банка у нас, откъдето бяха преведени парите. Както у нас, по този начин и в целия Европейски съюз това е общоприета процедура при по-големи суми и няма по какъв начин да се направи договорка, без тази инспекция. Това се знае от всички ”, съобщи Чаушев. Той е безапелационен, че не знае за какво се намесва името на някогашния министър председател Бойко Борисов. Не познавал и Борислава Йовчева. В момента къщата била продадена и никой не е търсил Чаушев.

“Това е следващ опит да бъдем шантажирани и дискредитирани. Премиерът Кирил Петков разяснява въпросния отчет или каквото и да е то, тъй като неразбираем е методът, по който избрани медии го получават и какви клюки има в него, само че той сподели, че единственото общо с моето име във въпросните медийни изявления, е че ме има на фотография. Аз съм се снимал доста пъти в Испания ” Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“В последните дни приказвах доста неща. Като няма самун - дайте им зрелища. Нито съм имал къща в Барселона, нито парцел, нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя, там където съм се родил, там където влачеха ковчези и в този момент си пребивавам. Живея в Банкя - там, където съм се родил ”, безапелационен е Борисов.

“Правят се внушения. Петков беше правилен, благодаря му. Сега, в случай че имат отчет, дано го разсекретяват. Ако има отчет, да го пращат, да го разсекретяват, да го ревизират, каквото желаят да вършат. Странен е методът, по който го вършат. Стотици подслушвания в кавички, оказа се, че няма, оказа се, че е неистина. После “ядох хора ”. Трябва да се извади нещо ново, само че това ново е притоплено остаряло ”, добави водачът на ГЕРБ.

“А кои са испанските управляващи, занапред ще забележим, има проверяващи европейски орган. Аз имам вяра в тях, а не се дава на “Медиапул ” отчетът и оттова детонация, следена. За следващ път ви споделям, изброих какъв брой пъти те блъфираха. Единствената съпротива действително, от която се тормозят, сме ние ”, в умозаключение сподели Борисов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР