Българското вето имаше мълчалива подкрепа от ЕС, казва македонският историк

...
Българското вето имаше мълчалива подкрепа от ЕС, казва македонският историк
Коментари Харесай

Историк: Българското вето имаше подкрепата на ЕС

Българското несъгласие имаше безмълвна поддръжка от Европейски Съюз, споделя македонският историк Далибор Йовановски за скопския ефирен канал “ТВ 24 ”, представен от Агенция " Фокус ".

Той е уверен, че други страни са зад публична София и се базира на изказването на българския външен министър Захариева, която твърди, че не всички страни членки на Европейски Съюз желаят да видят Македония в Съюза.

Чехо-словашката обсада на заключенията за разширението против българските претенции, Йовановски разяснява като несъгласие на ветото и счита, че Берлин не е направил задоволително във връзка с България, съгласно упованията на македонските жители.

" Дори и да е имало някакъв напън, може би натискът не е толкоз огромен, колкото македонското държавно управление и македонските жители желаят. Винаги би трябвало да имаме поради, че до момента в който Борисов е министър-председател и ХДС е на власт в Германия, ГЕРБ и ХДС имат отлични връзки. Десни партии, само че отличните връзки, дано повторя, не са просто връзки сред десни партии ", споделя Йовановски.

Македония получи позитивна оценка от доста членове на Съюза, само че до момента никой не е подкрепил публично ветото на Чехия и Словакия, които са споделили на България, че няма да разрешат разбиране на подправяне на историята.

Марян Шарец, който беше министър-председател на Словения до март 2020 година, а в този момент е в съпротива и е критик на държавното управление на Янез Янша, съобщи в изявление за „ ТВ 24 “, че не е склонен с актуалната външна политика на Янша и има вяра, че Любляна може да направи повече за Скопие.

„ Северна Македония и Словения имат някои идентични присъщи черти. Ние също исторически имаме някои прилики. Бяхме част от една страна и се разбираме добре. Словения би трябвало да играе своята роля тук и в този момент. Северна Македония би трябвало да получи нещо за това, което е дала ", споделя Мариян Шарец.

В Европейски Съюз огромните разлики сред членовете са по-изразени. Преди година заместител ръководителят на Екологичен потенциал Димитрис Пападимулис в изявление по „ ТВ 24 “ съобщи, че дълбоките разделения в Съюза на левите и десните сили са по-изразени.

Той съпостави Европейски Съюз с велосипед - с цел да се движиш, би трябвало да въртиш и двата педала. Тогава той сподели, че разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани е вярната рецепта за отбрана от външни въздействия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР