Българското външно министерство се надява компетентните институции в Северна Македония

...
Българското външно министерство се надява компетентните институции в Северна Македония
Коментари Харесай

МВнР: Следим с безпокойство развитието около наименованието на гражданско сдружение „Иван Михайлов“ в РСМ

Българското външно министерство се надява способените институции в Северна Македония да не употребяват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и персони като съображение за ограничение на съществени права, в това число правото на сдружаване. Това се показва в позиция на външното ни ведомство. Поводът е днешното мнение на Комисията за използването на имена на персони в Република Северна Македония, че българският културен клуб в Битоля не може да се споделя " Иван Михайлов ".  

От българското външно министерство наблюдават с безпокойствие развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частност протичащото се към името на гражданско съдружие " Иван Михайлов " в Битоля. От там прецизират, че решенията, които се приготвят, имат значително отношение към демократичните процеси в югозападната ни съседка.  

С цел обективно пояснение на историческите събития от общата история на България и Северна Македония двете държавни управления са основали взаимната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси. Системните блокажи на нейната работа до момента не са разрешили разработване на обща оценка за ролята на историческите персони от този интервал, показват от ведомството.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР