Българското външно министерство призова партиите в Северна Македония да спрат

...
Българското външно министерство призова партиите в Северна Македония да спрат
Коментари Харесай

Външно към Скопие: Спрете да се хулите на българин и българка

Българското външно министерство прикани партиите в Северна Македония да спрат " целенасочената корист с тематиката за владеене на българско поданство в изборния развой ".

В изказване във връзка завършилите в неделя локални избори в районен съд Македония се споделя:

" Българската страна се въздържа от незабавна реакция, защото не желаеше да бъде въвлечена в предизборната дискусия в РСМ. Тази поредна позиция на невмешателство в политическите процеси в прилежащата ни страна не значи, че одобряваме продължаващите дискриминация и диалект на ненавист към жителите на Република Северна Македония, които по някакъв метод са свързани с Република България и българския народ.

Събитията от миналата седмица и нападателната изразителност, употребена в предизборната акция за кмет на град Скопие, са следващ индикативен образец за налаганата в страната атмосфера на назадничавост и недоброжелателност към нейни жители с българско съзнание и към Република България.

Категорично недопустимо е потреблението на диалект на ненавист като инструмент на вътрешнополитическо опълчване. Подобно държание и способи подтикват прояви на дискриминация и назадничавост. Те съставляват непосредствено отричане на главните европейски полезности и опонират на всички демократични правила. Допринасят за основаването на неподходяща среда за жителите на Република Северна Македония с българско съзнание и към всеки, който желае да развива другарски връзки с Република България.

Неуспехът на тази антибългарска акция на отминалите избори демонстрира, че тя не среща поддръжката на жителите на Република Северна Македония. Очакваме това да бъде спомагателен тласък за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от потреблението на така наречен българска карта в подтекста на политическото и публично опълчване.

Република България ще следи с изключително внимание всички процеси, свързани със основаването на нужните условия за свободна самоидентификация и съблюдаване на правата на жителите с българско съзнание в Република Северна Македония и ще продължи да поставя всички нужни старания за тяхна отбрана, в сходство с интернационалното право ".

Причината за острата ни реакция е новоизбраната градоначалничка на Скопие Данела Арсовска от ВМРО-ДПМНЕ, която бе нападана от ръководещите и премиера Зоран Заев, че има българско поданство.

Самата тя отхвърли да има българско поданство. В изявлението си пред медиите съобщи, че " хората, които продадоха македонските национални ползи, излизат с изказвания ", които няма по какъв начин за толкоз къс период да бъдат оборени по правосъден път. Според нея сходни обвинявания са следващата стъпка, с която ръководещите демонстрират своята уязвимост.

Арсовска съобщи, че името й е Данела, а не Даниела, както е записано в показаната пред медиите в Скопие персонална карта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР