Българското розово масло може да попадне в категорията на опасни

...
Българското розово масло може да попадне в категорията на опасни
Коментари Харесай

Мария Спираки: България държи 45% от пазара на специални масла в света

Българското розово масло може да попадне в категорията на рискови с химичния си състав субстанции. Това планува правилник, подготвян от Европейската комисия. Това беше и мотивът България да стартира акция, с която да потвърди чистотата на розовото масло. Кампанията започва от Казанлък, където към този момент стартира прибирането реколтата на маслодайната роза дамасцена. Българското розово масло, създадено в Долината на розите, е извънредно скъпо и няма аналог в света. Подобно изказване може да преобърне бизнес, развиван от епохи.

„ Важно е да се резервира индивидът и околната среда от всички нездравословни субстанции. На второ място е значимо да се резервира съответната природа на всяко етерично масло, да се прегледат научните аспекти... Следва да вземем поради конкретиката на всяко етерично масло и да вземем поради целия бранш на това етерично масло ". Това съобщи евродепутатът Мария Спираки от ЕНП в студиото на предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS.

По думите й биоикономиката е един от най-важните браншове в цялата европейска стопанска система и в Зелената договорка. „ В Европа 80 милиарда евро са свързани с региони като България, Испания, Франция, Гърция. България държи 45% от пазара за етерични масла в света. Затова би трябвало да пазим този занаят и тази позиция. Наша работа е да запазим и разтеглим тези предприятия ", сподели Спираки.

За вчерашната акция на партия „ Възраждане ", чиито симпатизанти заляха постройката на Европейска комисия в София с алена багра, тя сподели: „ Европа е тук, с цел да основава работни места и България има привилегията да принадлежи към този значим клуб. Затова е значимо да имате проевропейско държавно управление ".

Кметът на Казанлък Галина Стоянова поде акция за запазване на розовото масло от ноември 2022 година, когато е получила писмо за смяна в евродирективата. „ Нашите евродепутати направиха съответна смяна в Доклада, който ще бъде в Комисията по околна среда на Европарламента. Предстои среща с Асоциацията на етерични масла. Засегнати са Испания с лимоните, Италия, Франция - целият Европейски Съюз, всички райони, които създават етерични масла са заинтригувани да бъде показано като биологична субстанция, а не като съставна част от химични детайли ", сподели Стоянова.

„ Не мисля, че в Европейски Съюз всички значими въпроси са решени, с цел да се вглеждаме в етикетите на етеричните масла. Това визира най-много дребните производители, които ще изгубят опцията да работят напълно в този обичаен отрасъл ", сподели кметът на Казанлък.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР