Българското правителство работи по план, за да замени изцяло руския

...
Българското правителство работи по план, за да замени изцяло руския
Коментари Харесай

България може да скъса с руския газ до края на годината

Българското държавно управление работи по проект, с цел да размени напълно съветския газ след приключване на дълготрайния контракт с “Газпром " в края на 2022 година. Това заяви ръководителят на Съвета на шефовете на “Булгаргаз " Иван Топчийски в отговор на журналистически въпрос какво се възнамерява след края на 10-годишния контракт с руснаците.

“Имаме вид за покриване на потреблението с различни доставки ", сподели той пред бТВ.

В отговор дали се въпрос дали се възнамерява нов контракт с " Газпром “, той отговори.

“В този миг мъчно бих могъл да отговоря на този въпрос. Работим по вид без тези доставки от “Газпром ", имаме проект да сменяем и тези количества ", сподели Топчийски.

Според него при прекъсване на актуалните доставки на съветски природен газ, в кратковременен проект различните източници са полутечен газ, а също и спомагателни количества азерски газ, които обаче няма да са по цени за дълготраен контракт.

Топчийски сподели, че има различни трасета, тъй като интерконекторът с Гърция няма да е подготвен пред средата на годината. Шефът на " Булгаргаз “ напомни, че в Гърция има два, а в Турция – пет терминала за полутечен газ.

" Зависимостта от съветския газ на България е извънредно висока, близо 90% ", сподели още Топчийски.

В кратковременен проект българските управляващи се надяват да получат всички количества по контракта за азерския газ след 30 юни, даже и без довеждане докрай на връзката.

Цената в кратковременен проект няма да е най-изгодната, само че ние работим по дълготрайни контракти, съобщи още ръководителят на Съвета на шефовете на “Булгаргаз ".

“Обединяваме старания със страни от района за по-големи количества и по-добри цени даже за краткосрочни контракти в края на 2022 година, сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР