Българското правителство пое ангажименти, които надхвърлят ангажиментите ни по силата

...
Българското правителство пое ангажименти, които надхвърлят ангажиментите ни по силата
Коментари Харесай

Въпрос към БСП: Ще се извинят ли на обществото, ако се окаже, че ...

" Българското държавно управление пое задължения, които надвишават уговорките ни по силата на Дъблинското съглашение. Вместо пълноправно участие в Шенген, получихме нещо като подарък на гибелта ", уточни депутатът.

 

Социалистът твърди, че Австрия може да ни върне сред 6000 и 9000 мигранти, които са минали и са получили регистрация на наша територия.

По думите му въздушният Шенген е " залъгалка за наивници " и е трябвало ние като страна да откажем тази договорка с австрийската страна.

 

Водещата на предаването Цветанка Ризова обаче попита депутата дали от Българска социалистическа партия са подготвени да поднесат извиненията си на българското общество, в случай че се окаже, че основават изкуствена суматоха и България в последна сметка не бъде залята от бежанци, каквито прогнози вещаят от през вчерашния ден от " Позитано " 20.

 

Вигенин не сподели дали от Българска социалистическа партия ще се извинят, само че беше безапелационен.

 

С трагична конференция през вчерашния ден Българска социалистическа партия оповестиха, че българското държавно управление предава националния интерес и е дало единодушието си да приема орди от бежанци в подмяна на участието ни в Шенген.

Както, първо - информацията не е напълно нова и второ - лидерката на левицата Корнелия Нинова комфортно икономисва останалата половина от текста в цитирания от нея документ, който по думите ѝ бил съзнателно прикрит от държавното управление.

 

Всъщност този документ не е прикрит. За него се разбра преди няколко дни., и от румънския евродепутат Алин Митуца от демократичната група " Обнови Европа “ (ОЕ).

 

Точката, за която приказва Нинова, е третата - взаимна работа по ограничението на вторичните придвижвания в сходство с европейското право.

 

По създание това в реалност значи неотложно назад приемане на всички претенденти за леговище, за които България и Румъния носят отговорност, само че Нинова пропуща да изясни, че става дума за уговорките според Дъблинското съглашение, бъдещият правилник за ръководство на убежището и миграцията. 

 

Лидерката на левицата цитира и председателката на Агенцията за бежанците Мариана Тошева, която в ефира на Българската национална телевизия съобщи, че Дъблинското съглашение не работи добре. 

 

Какво обаче разбираме от Тошева?

 

Няма контрактувана численост за банкет на бежанци. Ориентировъчна е броя от 6000 души на лицата, които към този момент са минали през България, подали са молба за леговище и в границите на процедурата са напуснали страната. Тоест тези 6000 лица условно подлежат на връщане по в този момент настоящия правилник. Той се извършва от България през всички години, като е имало години като по време на Сирийската рецесия, когато към България имаше сериозен напън и са се спирали връщания по Дъблин. Този правилник - изпълняваме декларираните прехвърляния през последните години. За 2023 година става дума за 590 лица общо от всички страни членки. Това е по този начин, тъй като процедурите по връщане включват доста неща, текат периоди, в които Австрия като страна, която е открила, че би трябвало да ги върне и България е удостоверила, че би трябвало да ги одобри. 

Става дума за лицата, които са регистрирани у нас и пръстовите им отпечатъци са свалени за пръв път у нас. Агенциите за бежанците имат звена, занимаващи се единствено с процедурите по Дъблин, правят се инспекции. Ако периодите не бъдат спазени, Австрия остава виновната за лицето страна. 

 

Затова се приказва за системата Дъблин, която не работи добре, изключително при миграционен напън и по тази причина се постанова от ден на ден да се създаде подробен, резистентен механизъм за взаимност. Миграцията е като водата. Тези хора не са затворени, не са под подобен надзор, в отворен вид центрове са. 

 

Има написани ясни правила в Дъблинското съглашение, само че дългите периоди го вършат неефективно. 

 

Принципът на взаимност (квотният принцип) е значим, тъй като другояче огромният напън се поема от външните страни за Шенген (каквато ще бъде и България). В момента ще се разписват съответните елементи от пакта за миграцията и един от механизмите, които да подсигуряват, че този квотен принцип ще работи, е задължението на страна-членка, която не желае да приема бежанци, солидарно да обезпечават финансовия запас. Притеснението, че богатите страни ще си заплащат и натискът ще остане, съществува, само че пък считам, че пактът ще докара до една опция да се дефинира някакъв потенциал и за страните на външните граници, с цел да може в случай че натискът е по-сериозен, той да бъде разпределен. В Кипър работи сходен механизъм. Най-важен е скринингът, националната сигурност е на напред във времето. 

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР