Българското правителство очаква официално решение на Европейската комисия за прекратяването

...
Българското правителство очаква официално решение на Европейската комисия за прекратяването
Коментари Харесай

Правителството очаква формално решение на ЕК за мониторинга

Българското държавно управление чака публично решение на Европейската комисия за прекратяването на действието на Механизма за съдействие и инспекция – наблюдението, което Брюксел прави върху правосъдната промяна и битката с корупцията в нашата страна. Това стана ясно от отговор на външния министър Екатерина Захариева на въпроси по тематиката на депутати от Българска социалистическа партия.

Първият ни посланик повтори позицията си, че България е изпълнила всички индикатори по механизма и това е било доказано от Европейска комисия, както и от Европейския парламент. „ Де факто ние нямаме механизъм – нямаме задачи, нямаме отчети, не изпращаме информация. Наистина обаче би трябвало комисията да завърши процедурата и да вземе официално решение ”, разгласи Захариева.

Соцдепутатите обаче отвърнаха, че има формален документ на Европейски Съюз, в който написа, че наблюдението продължава. И подсетиха за обещанието на правосъдния министър Данаил Кирилов, че в случай че механизмът не отпадне до края на мандата на комисията „ Юнкер ”, ще подаде оставка. „ Юнкер си отпътува, само че Кирилов е още тук ” , установи Александър Паунов от левицата. И изиска освен правосъдният министър да освободи поста си, само че и самата Захариева, която е отраслов вицепремиер по въпросите на правораздаването.

В тематиката беше намесен и хазартният необут Васил Божков. Соцдепутатът Крум Зарков се поинтересува какво отражение съгласно Захариева могат да имат обвиняванията в корупция върху решението за отпадане на механизма. „ Скандали, провокирани от един човек, който се укрива, никога не смятам, че могат да повлияят върху финалното решение на комисията ”, отвърна външният министър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР