Българското правителство е подготвено за този сценарий и няма да

...
Българското правителство е подготвено за този сценарий и няма да
Коментари Харесай

Кирил Петков: Няма да се поддадем на рекет от страна на Газпром

Българското държавно управление е квалифицирано за този сюжет и няма да има понижаване на подаването на газ към потребителите.

Министерството на енергетиката има квалифициран проект за обезпечаване на енергийни източници.

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков преди днешното съвещание на Министерския съвет.

"Налице е шантаж от страна на Газпром за извъндоговорно заплащане в рубли през трети лица. Ние няма да се поддадем на сходен рекет. Преразглеждаме всички контракти с Газпром, в това число и контракта за пренос през България ", сподели още Петков.

По думите му, макар изхарчените милиарди за инфраструктурни планове, нямаме диверсификация на доставките на природен газ.

"Радвам се, че в последните четири месеца фокусът беше подложен върху гръцката връзка. Грацкият министър председател Кириакос Мицотакис удостовери, че всичко върви по проект и че през юли трасето ще бъде готово. Паралелно с това вървят и договарянията за доставка на полутечен природен газ от Александруполис ", осведоми Кирил Петков.

Той цитира и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която го е уверила, че едностранното нарушение на контракта сред Газпром и България не е проблем единствено на България и че се чакат общи дейности от страна на Европейския съюз.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР