Българското етническо малцинство в Албания не е зачетено в официалния

...
Българското етническо малцинство в Албания не е зачетено в официалния
Коментари Харесай

Защо Албания не зачита българското малцинство?

Българското етническо малцинство в Албания не е зачетено в формалния план на Закона за малцинствата в Албания. В документа, който се чака да бъде гласуван в средата на октомври в албанския парламент, поименно са изброени осем малцинства, измежду които македонското и две нови като бошняшкото и египетското. Българското обаче не е включено макар рекомендациите за това в резолюцията на Екологичен потенциал за напредъка на Албания за 2016 година Само преди дни - на 5 октомври, евродепутати от 9 страни изпратиха писмо до двете комисии, виновни за закона в албанския парамент, с което се приканва да се спазят рекомендациите на Европарламента, оповестява Българска национална телевизия.

В границите на настояща Албания от епохи живеят етнически българи, най-вече в областите на Голо бърдо, Мала Преспа и Гора. Твърди се, че наброяват 10-20 хиляди души, в случай че се счита и разселването по огромните градове. Освен съхраненият български език и топонимията приказва за българско радикално население в Албания.

За да се чуе гласът им, единствено за седмица две от българските организации там направиха петиция до албанския парламент и държавното управление. Според евродепутата Андрей Ковачев, част от аргументите българите да са забравени са историческите конфликти на Балканите и идеологията на комунистическите режими.

" Нека си го кажем, че след 44 година там по същия метод както в титова Югославия е имало диеологията или насилственото желание на управляващите от хората живеещи на тази територия да създадат етнически македонци, които да нямат нищо общо с България ", разяснява евродепутатът.

За фамилната история, обвързвана с българския корен хората са били преследвани и след рухването на режима на Енвер Ходжа, от македонистки организации. Дейността им продължава и през днешния ден.

" Т. нар. македонски сдружения в Албания, които несъмнено, са подпомагани от предходните ръководещи в Скопие. 2,34 Може би знаете след резолюцията на Екологичен потенциал, която в голямо болшинство гласоподава за това Албания да признае правата на българската етническа общественост, организацията на така наречен македонци в Албания " Илинден " излезна с доста остра реакция против нас, против мене персонално ", добави той.

През 1900 година етнографът Васил Кънчов разказва българи мюсюлмани и християни по къщи и фамилии надлежно в региона на Шар планина и Мала Преспа. 35 години по-късно албанската загадка полиция прави премерване на българите, които живеят в Албания. Нарича ги българофони.

От документа с гриф " строго секретно " се вижда, че българофоните в Кралство Албания са 11 хиляди. При преброяването през 2011 година българите са в графата " други ", в която попадат 30 хиляди души. За разлика от другите етноси колонка за българския липсва. Каузата е обективна, съобщи Андрей Ковачев, като акцентира, че по смисъла на проектозакона за националните малцинства в Албания българите са изпълнили всички критерии. Албанският външен министър обаче преди дни още веднъж акцентира в среща с министър Захариева, че българските организации не са взели участие в предварителното разискване на проектозакона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР