Българският законодател не е мотивирал достатъчно добре прилагането на европейската

...
Българският законодател не е мотивирал достатъчно добре прилагането на европейската
Коментари Харесай

Експерт: Като страна членка на ЕС трябва да въведем „тайните” арести

Българският законодател не е стимулирал задоволително добре използването на европейската инструкция, която постанова арестите да бъдат защитавани в загадка 48 часа – за възрастни, и 24 часа за деца.

Това уточни в предаването „ Лице в лице ” по бТВ юристът и лекар по интернационално право Ивайло Дерменджиев.

Промяната в закона е трябвало да влезе в действие още през 2016 година

„ Най-общо казано в тази инструкция се планува опция за всяка една страна член на Европейския съюз да транспонира директивата в националното си законодателство и да го приведе в сходство ”, изясни Дерменджиев, написа Флагман.бг.

Според него претекстовете, които Министерският съвет е приложил към закона, са по-скоро пояснения към текстовете в него: „ При нас пропускът на законодателя е, че първо не е стимулирал задоволително заради какви аргументи това би трябвало да се одобри. Малко хора знаят, че това е наше обвързване като членове на Европейски Съюз ”.

Някои от текстовете се поясняват като метод за налагане на репресии и разправяне с неуместни хора. Затова въпросът към кои лица и по какъв начин да се ползват тези ограничения би трябвало да бъде контролиран доста транспарантно, уточни специалистът.

Самата инструкция е от 2013 година, когато тероризмът беше изключително наболяла тематика в Европа, добави Дерменджиев. С това се изясняват и предлаганите ограничения, а точно – удължаването на задържането без съобщение. Във Франция да вземем за пример срокът за такива закононарушения е 72 часа.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР