Липсата на работна ръка, инфраструктурата, проблемите в Закона за устройство

...
Липсата на работна ръка, инфраструктурата, проблемите в Закона за устройство
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и строителния бранш във Варна проведоха среща: Буксуваме! Искаме промени в редица Закони

Липсата на работна ръка, инфраструктурата, проблемите в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и енергетиката бяха измежду тематиките на диалог по време на среща сред строителния отрасъл във Варна с претенденти за народни представители от коалиция ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, отпред с лидера на листата в морската столица, Даниел Митов и общинския началник на Политическа партия ГЕРБ – Варна, Николай Костадинов.

„ Искаме сериозна смяна в Закон за устройство на територията, Закона за публичните поръчки наред със Закона за локално самоуправление и локална администрация. Стоим и чакаме с години админ да извърши отговорности, които неговата служба постанова. Няма административни периоди за доста неща “, сигнализираха строителните бизнесмени. По думите им, най-големият проблем на Варна е инфраструктурата, която на процедура липсва. „ Ние желаеме съществено градоустройствено решение на цялата крайбрежна зона. Проблемът с енергетиката е доста сериозен - не е в това, че няколко здания чакат зареждане, а, че целият град е в идно бедствено състояние във връзка с зареждането. В регионите с най-перспективно строителство сега ток не се дава. Това е от есента на 2023 година. В момента строителният бизнес работи по старите съгласувателни процедури. Започваме да буксуваме и желаеме да знаем за какво сегашната общинска власт не си извършва уговорките? За какви стопански зони ще приказваме когато нямаме инфраструктура “, гневят се от сектора.

„ По европейски стратегии доста от тези проблеми могат да стартират да бъдат решавани “, съобщи в отговор зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на варненската листа, Даниел Митов. „ За последните три години по Националния проект за възобновяване и резистентност има усвоени малко над 4% от средствата, тъй като Асен Василев сподели, че европейски пари не му трябват “, уточни той. „ Ясно е, че в последните три години „ безвремието “ докара страната до такава степен, че освен не се строят нови пътища и не се санира, само че даже не се ремонтира. Неизпълнени контракти, Автомагистрала „ Хемус “ към този момент трябваше да бъде след Велико Търново. Пътят Велико Търново – Русе можеше да е подготвен, можеше да е подготвена и Автомагистрала „ Струма “, сподели още Митов. Той прикани да се гласоподава с разсъдък, с цел да престанат опитите, на които бяхме очевидци през последните 3 години. „ Ако ще има държавно управление то би трябвало да е политическо с ясно разпределена пропорционална отговорност, а колкото по-голяма е разликата сред ГЕРБ и втория, който и да е той, толкоз по-голям е шансът за постоянен кабинет “, сподели още Митов като акцентира, че строителният отрасъл е един от най-важните за развиването на инфраструктурата, а от там и на стопанската система.

Вторият във варненската листа, Красен Кралев означи, че най-важната роля на политиците е да обезпечат успокоение и непоклатимост в страната, тъй като бизнесът желае тъкмо това. „ Вижда се, че през последните три години стопанската система зацикли. За целия този интервал няма един гвоздей забит и това е във всеки бранш “, сподели Кралев и изрази подготвеност за цялостно подпомагане в областта на строителството със законодателни промени и лобизъм пред изпълнителната власт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР