Българският списък „Магнитски” е нищожен и незаконосъобразен. Това отсъди Върховният

...
Българският списък „Магнитски” е нищожен и незаконосъобразен. Това отсъди Върховният
Коментари Харесай

ВАС спаси Делян Певски от българския Магнитски

Българският лист „ Магнитски” е незабележим и незаконосъобразен. Това отсъди Върховният административен съд. Решението идва година, откакто беше разгласен от служебния кабинет „ Янев”.

На 2 юни 2021 година шестима българи влязоха под ударите на световния закон против корупцията „ Магнитски”. Сред тях две добре познати имена - на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и на хазартния предприемач с 18 повдигнати обвинявания Васил Божков. Няколко дни по-късно, в отговор на интернационалните наказания, служебният кабинет на Стефан Янев изготви собствен „ черен списък”. В него попадаха повече от 80 лица и компании.

В листата се оказаха и майката на депутата Пеевски – Ирена Кръстева, дружно със брачната половинка на Божков – Елена Динева. И двете оспориха решението. Имената им към този момент са измежду изключените, реши Върховният административен съд. Мотивът - формираният лист е незабележим, тъй като не дава отговор на българското и европейското законодателство.

„ Вероятно всяко едно от лицата, които са подали тъжба против решението на Министерския съвет, ще бъде извадено, тъй като не би следвало да има друг стандарт”, счита юристът Валя Гигова. Подобни описи може да провокират съмнение в държавността, добавя тя.

Целта на закона не била да се лимитират правата на български жители, а да се отбрани държавният интерес, изяснява някогашният длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев.„ Точно решението на Върховен административен съд, с доста огромна мощ и новост дава потребността да се одобри такова законодателство, тъй че час по-скоро би трябвало да се изготви законопроект”, безапелационен е юристът. Така на ход още веднъж е страната, която към този момент се пробва да изготви механизъм.

„ Изключително значимо е да имаме съответна институционална реакция на страната, с цел да защитим стопанската система и финансовата система на страната. Много е значимо каквито и решение да се вземат, те да бъдат законосъобразни, в звук с Конституцията. Точно затова има основана работна група, която би трябвало да създаде текстове, които са работещи”, сподели вицепремиерът Асен Василев.

Във Върховен административен съд са подадени над 60 тъжби. Ако решението се удостовери и на втора инстанция, засегнатите ще могат да заведат каузи против страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР