Българският патриарх Неофит каза на влизане в Светия Синод, че

...
Българският патриарх Неофит каза на влизане в Светия Синод, че
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Решението за Македонската църква е сложен въпрос

Българският патриарх Неофит сподели на влизане в Светия Синод, че решението за Македонската православна черква е комплициран въпрос и би трябвало доста добре да се обмисли. Патриархът и синодалните митрополити се събраха на следващо съвещание на зимната сесия, на което разгледаха писмото на Македонската православна черква – Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ от 9 ноември. В него тя моли да бъде приета като самостоятелна черква, а също по този начин желае Българската православна черква да стане нейна Църква-Майка.

 © Българска телеграфна агенция
Решението за Македонската православна черква се бави толкоз години, тъй като е комплициран и би трябвало доста добре да се обмисли, сподели през днешния ден патриарх Неофит в отговор на журналистически въпрос за какво толкоз години се бави решението за МПЦ.

Негово светейшество означи, че този въпрос би трябвало доста добре да се обмисли, решението да бъде взето с мнозинство и православните църкви да имат ясна визия за въпроса за автокефалията (независимостта), който не беше прегледан на предишния Критски събор.

На въпрос дали БПЦ ще има силата да отбрани МПЦ пред останалите православни патриаршии и дали ще поеме „ протегната ръка от МПЦ “, българският патриарх отговори, че това е най-малкото, което може да се направи, тъй като те са наши братя и наш народ, и ще се стремим да запазим неговото единение.
 Започна безмълвното бдение пред Свeтия Синод в София Започна безмълвното бдение пред Свeтия Синод в София
Светият Синод се чака да разиска настояването за признание на независимостта на македонската православна черква. В писмо до Българската патриаршия Макед...
 Ще стане ли Българската православна черква майка на македонската? Ще стане ли Българската православна черква майка на македонската?
Светият Синод се чака да разиска настояването за признание на независимостта на македонската православна черква. В писмо до Българската патриаршия Маке...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР