Българският парламент не е сбор от мъдреци на най-големите умове

...
Българският парламент не е сбор от мъдреци на най-големите умове
Коментари Харесай

Недоспали законотворци порязаха туризма с 22 млн. лева

Българският парламент не е общ брой от мъдреци на най-големите мозъци на България, а сборище на най-болните упоритости, на най-злощастните и зловредни хора, влюбени единствено в себе си, в кесиите си, в славата си, само че не и в България “. Тези от дълго време изречени думи на българския финансист, човеколюбец, посланик и политик Атанас Буров като че ли доста тъкмо пасват и на днешната политическа реалност.

За страдание гастролът на участниците в политическите спектакли на сцената на Народно заседание не остава без последици.

Тези дни да вземем за пример се разбра, че последните жители на Сградата на съединението може и да не са намерили време за решаването на маса проблеми, само че са сколасали да отклонят едни 22 млн.лв. от парите за туризма. И това се е случило безусловно в последните часове от пребиваването им там.

Министърът на туризма доцент Стела Балтова се оказа неприятно сюрпризирана след обнародването на актуализацията на бюджета за тази година в Държавен вестник.

„ Обнародваните на 16 септември в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на България за 2021 година, постановат Министерството на туризма да приключи процедурата по набиране на заявки за кандидатстване по Фаза III от процедурата по даване на държавна помощ за туроператори, които употребяват въздушни превозвачи с годен действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до Република България за туризъм, за интервала от 1 юни 2021 година до 31 декември 2021 година ", оповестиха от туристическото ведомство.

Просто в бързината да одобряват актуализация на бюджета е изменен член 26, ал,1 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за превъзмогване на последствията от пандемията. И по-точно, изменени са допустимите претенденти по упоменатата схемата за държавна помощ.

От министерството изясняват, че това събитие в този момент постанова да се желае ново утвърждение от Европейската комисия и при позитивно мнение да стартира нова процедура по даването на помощта.

Схемата за държавна помощ за туроператори беше отворена за кандидатстване на 23 юли 2021 година в Системата за ръководство на националните вложения (СУНИ), с краен период за кандидатстване 30 ноември 2021 година. А другояче Министерството на туризма получи първото утвърждението на Европейската комисия за целево субсидиране на чартърните полети, проведени от туроператорите до България, в края на юли предходната година. 

Това утвърждение от Брюксел беше наложително изискване за използването на антикризисната мярка, ориентирана към подкрепяне на един от най-засегнатите браншове, какъвто е туризмът. Очакваше се субсидирането на полетите да увеличи интереса на задграничните туроператори към нашата страна, защото по този начин те могат да оферират по-добри предложения. Последваха две нова известия, които трябваше да подсигуряват продължаването на държавната помощ за туроператорите и през тази година. Но злополучните народни представители порязаха тези другояче положителни планове.

Важно е да уточним, че според раздел 3.1 от „ Временна рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на епидемиологичния гърмеж от COVID-19 " дотацията се прави със средства от държавния бюджет и е безплатна. Тя се показва в 35 евро, отпускани за всяка седалка на самолета, заета от лице, ползващо туристическа услуга у нас. И се отнася единствено за чартърни полети с потенциал не по-малко от 100 места.  

Такава помощ можеха да получат всички туроператори, без значение от местонахождението на тяхната централа, които употребяват услугите на въздушни превозвачи с годен действен лиценз.

Доц. Балтова е безапелационна, че гласуваните от Народното събрание промени в Закона за бюджета не са били съгласувани с Министерството на туризма. Тя счита, че е допустимо при среднощните разисквания на 10-ти септември депутатите да са позволили този гаф от неведение или недовиждане. (Има си хас да са го създали умишлено!)

В туристическото ведомство към момента не са наясно какъв брой тъкмо ще бъдат ощетените, защото заявките за третата фаза на програмата се одобряват до края на ноември. Но е несъмнено, че няма да са малко.

„ Това е една смяна, която е направена в последните минути от 46-ото Народно събрание. Сега не ни разрешава да продължим схемата в този й тип. Ще би трябвало да създадем нова нотификация, естествено това изисква софтуерно време, а е допустимо и да не получим утвърждение “, посочи министър Стела Балтова.

Все отново Балтова увери, че министерството ще се опита да възвърне програмата за субсидиране на чартърни полети в най-кратки периоди.

Междувременно туроператорите ще я карат както си знаят…
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР