Българският културен клуб – Скопие (БККС) приветства срещата между министър-председателите

...
Българският културен клуб – Скопие (БККС) приветства срещата между министър-председателите
Коментари Харесай

Българският културен клуб в Скопие: Неоправдано е да се противопоставят „българин“ и „македонец“

Българският културен клуб – Скопие (БККС) приветства срещата сред министър-председателите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски и поздравяваме новия метод на българския министър председател с вярата, че връзките сред двете страни навлизат във етапа на градивно съдействие, заяви Българска национална телевизия.

Това се споделя в позиция до медиите на БККС.

От българския културен клуб в Скопие показват вяра, че двамата министър председатели следва да намерят решение за трайно и необратимо доближаване и другарство сред братските общества на двете страни, чрез измерими и забележими резултати в интерес на техните жители.

Исторически голословно и политически безпричинно е да се разделят или опълчват понятията „ българин “ и „ македонец “, което е резултат на непознати доктрини, показват от клуба.

Според тях включването на македонските българи в Конституцията на страната, без нужната изясненост за общата история и културно-историческо завещание с жителите на РСМ, самоопределящи се като македонци, би донесло повече вреди, в сравнение с изгоди и би обезценило съответната уговорка в Договора.

" Нашият статут би се свел до този на българите в Сърбия, които са приети за малцинство, само че нямат аналогични взаимни корени, културни обичаи и език със сръбското население. " - се споделя в позицията.

Най-доброто решение за всички би било в случай че преамбюлът на Конституцията на районен съд Македония заявява, че тя е страна на всички нейни жители, без да изброява никакви етноси, оферират от БККС.

Според тях това би било в естетика с гражданската идея, която господства в цялостното съдържане на Конституцията и би подсигурило равни права на всички етнически общности, без превратни тълкувания за предимство или дискриминация по етнически симптом.

В случай, че се вземе решение за включване на „ част от … българския народ “, наред с „ македонския народ “ в съществуващия увод, безусловно би трябвало да се спомене и общата им история, дефинирана с Договора, допълват от клуба.

На фона на нерешения спор сред Белград и Прищина, дестабилизацията в Босна и Херцеговина, както и на изострящия се спор НАТО-Русия, в народен интерес и на двете ни страни е допустимо най-бързото и трайно решение на разногласието и предоставяне на зелена светлина за предприсъединителни договаряния на районен съд Македония и Албания с Европейски Съюз.

По подобен метод, най-сетне би се построил стратегическия за всички нас Коридор 8 и биха се прекратили всевъзможни опити за прекрояване на границите на Балканите, се показва още в позицията на Българския културен клуб в Скопие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР