Българският икономист Кристалина Георгиева е кандидатът, издигнат от ЕС да

...
Българският икономист Кристалина Георгиева е кандидатът, издигнат от ЕС да
Коментари Харесай

Македония за Кристалина: От расла в село, до лидер на Валутния фонд

Българският икономист Кристалина Георгиева е претендентът, повдигнат от Европейски Съюз да управлява Международния валутен фонд на мястото на Кристин Лагард, написа македонското електронно издание “Фактор “, представено от организация "Фокус ".

Изданието разяснява, че западните страни диктуват избора на водач за тази толкоз значима финансова институция, и най-вероятно сред тях към този момент има консенсус точно малко позната персона от Източна Европа да заеме длъжността.

65-годишната Георгиева е дясноцентрист, отраснала в България по времето на комунизма. Тя се изкачи решително до високите етажи на ръководството на Световната банка, като през 2017 година стана нейн изпълнителен шеф – вторият по значимост пост в институцията. Преди това е работила като еврокомисар за интернационалното съдействие и занимаващ се с бюджета на Съюза.

Преди повече от година тя качи в своя профил в "Тутър “ черно-бяла фотография на своето семейство, съпроводена от текста: "Бабите ми и дядовците бяха малко образовани. Родителите ми приключиха приблизително обучение. Аз бях първият човек в фамилията, който е получил купата "доктор на науките “. От българско село до изпълнителен шеф на Световната банка “, прибавя тя.

На Георгиева се гледа като на човек с "пряк досег “ до нещата, разяснява организация Reuters, представена от македонската медия. Според американската организация българският икономист си е построила облик на защитаващ човешките права политик, както и с твърда позиция против климатичните промени.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР