Българският футбол достигна своя връх през 1994 г. с четвъртото

...
Българският футбол достигна своя връх през 1994 г. с четвъртото
Коментари Харесай

Денят, който разцепи българския футбол

Българският футбол доближи своя връх през 1994 година с четвъртото място на международното състезание в Съединени американски щати и от този момент върви надолу. Едва ли някой здравомислещ би оспорил това. А дъното бе достигнато на 18 март, когато стана разцепление, което ще тежи дълго на целия футбол.

И като че ли към този момент няма значение дали то е провокирано от противоречивото ръководство на Борислав Михайлов, торпилирано дефинитивно от оттеглената му оставка. Или пък от събранието на Димитър Бербатов и сподвижниците му.

По-важни са следствията - ще има правосъдни каузи, още по-тежки взаимни обвинявания, футболни хора, които са били до неотдавна дружно, ще се настроят един против различен. А дори и част от симпатизантите на Бербатов към този момент са разочаровани и сигурно разубедени, че той има планове да сплоти и да стартира " начисто ". Пък и към този момент няма късмет за последното!

 

Какво се случи?

След като на 1 март БФС изненадващо анулира планувания за 18 март конгрес в прорез с всичките си дейности в посока на провеждането му от предишния септември насам, ненадейно Димитър Бербатов даде конференция на 15-и. На нея разгласи, че футболният съюз готви на авансово уречената дата скришен конгрес, с цел да не участват клубовете от опозицията.

На 18-и се случи тъкмо противоположното - клубовете от опозицията някак проникнаха в зала 3 на НДК и направиха конгрес без присъединяване на управлението на БФС и без делегати, подкрепящи сегашния президент Борислав Михайлов (б.р. - той прочее бе освободен от служба на състоялия се форум). Доказателството за липса на инакомислещи: Бербатов бе единствен претендент и определен за президент със 100% от гласовете на присъстващите. Дори Михайлов, с всичките му недостатъци, бе допускал съперници за изборите. Друг е въпросът, че при него по една или друга причина вотът постоянно е бил авансово явен.

 

Къде сгрешиха и Бербатов, и БФС?

Към момента грешките на управлението на футболния съюз по отношение на случката на 18-и изглеждат в две направления. Първо - че ненадейно обяви отмяна на конгреса за тази дата и по този начин генерира недоволство, довело до изкривената форма на общо заседание. И втора, много необяснима грешка бе решението да остави резервацията за 18 март в зала 3 на НДК за някаква си конференция (такава нямаше и до момента не е ясно каква трябваше да е тя). И тези неточности породиха подозренията на опозицията, че се възнамерява нещо тайно.

Основната уязвимост на Бербатов и екипа му бе неналичието на самообладание. Вероятно след седмица-две, най-късно до месец съдът би се произнесъл по охранително произвеждане по отношение на подписката на 280 клуба от опозицията, които желаеха привикване на конгрес. И подобен щеше да бъде плануван по правосъден път - нещо вече изпитано. Опасенията, че с контрадекларации, подписвани под напън от БФС, се стопяват гласовете, не кореспондират с изказванията на Бербатовия екип, че в действителност има подкрепата на доста повече клубове. Отделно - в Софийския градски съд се водят и няколко каузи против решенията на конгреса от 12 октомври 2021 година Ако жалбоподателите са в правото си, съдът би го оповестил за незабележим и би постановил провеждането на нов.

И припряността на Бербатов, съчетана със препоръки към него да организира на 18 март " свой конгрес ", чиито решения ще минат в съда, докара до фарса. Да, допустимо е форумът да е бил изпълнен изрядно от юридическа позиция и да има късмет за признание даже от Върховния касационен съд, само че все още всичко това наподобява като неприятен PR ход. Дори може да се окачестви като автогол.

 

Обединение ли???

Според уеб страницата на БФС членовете на футболния съюз към 27.10.2021 година (т.е. в това число признатите на конгреса от предходната есен) са 670. Вписаните в регистъра на спортното министерство - т.е. лицензираните клубове, пък са 632. Ако приемем за достоверен по-малкия брой, присъствалите на 18 март в зала 3 на НДК 76 делегати представляват едвам 12% от всички приети от ММС футболни клубове в страната (при 670 клуба е 11,3%).

А с 11-12%, извинете, за каква представителност на конгрес приказваме?! Още повече че нямаше представители на съществени клубове като " Левски ", " Лудогорец " и така нататък И най-много липсваха пратеници на ФИФА и УЕФА, което в допълнение удря по претенциите за легитимност на форума.

 

Реакцията на БФС

От футболния съюз реагираха с крути ограничения. Още по време на събранието, провеждано от Бербатов, то бе оповестено за " фарс ", " безусловно нерегламентирано мероприятие " и " демонстрация, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни ".

Борислав Михайлов пък разяснява пред " Спортал ": " Грозно, скандално и нелегално! Няма да разреша на никого да се упражнява безнаказано на гърба на българския футбол. Последствията ще са огромни! ФИФА и УЕФА знаят всичко за този фарс! Едни са играли и работят за българския футбол, до момента в който други го вършат единствено за себе си ".

Пет дни след събранието, на изключително призован Изпълком бяха изхвърлени от футбола общо 104 клуба, като участието им в БФС бе прекъснато. Сред тях бяха и всички, взели участие на форума аматьорски клубове. Трите професионални клуба, измежду които и " ЦСКА-София ", се разминаха единствено със съществени санкции точно поради професионалния си статут.

 

Следва съд и неизясненост задълго

Оттук насетне бъдещето на ръководството на БФС е в ръцете на съда. Той би трябвало да се произнесе по делата от предходния конгрес (12.Х.2021), а и да реши дали решенията на този от 18 март може да бъдат приети и Бербатов да бъде вписан в Търговския указател като президент на БФС. От управлението на футболния съюз сигурно също ще си търсят правата по правосъден път. Което значи още мъчителни месеци, а може и години на неизясненост. Ще е значима и думата на ФИФА и УЕФА, като и Бербатов, и Михайлов оповестиха, че се надяват на преценката им. Засега от двете огромни футболни асоциации се въздържат от ясно мнение, само че дават да се разбере, че одобряват управлението на БФС, определено на 12 октомври, т.е. Борислав Михайлов.

Дали поради непредставителната численост делегати, дали поради неналичието на хора от УЕФА и ФИФА, дали поради опцията форумът от 18-и да удари на камък в съда, Бербатов незабавно след избора му за президент прикани за нов, съединителен конгрес ( " Решението е единствено едно - съединителен избирателен конгрес и да се реши един път вечно кой ще бъде определен " ). След като този очевидно бе разединителен.

Има и опция, позволена от самия Бербатов - ФИФА да назначи служебно управление, което да свика и провежда избирателен конгрес, " с цел да се излезе от тази патова обстановка ".

Засега се обрисува нов конгрес, който следва да бъде плануван, само че той няма да е избирателен. На него би трябвало да бъдат признати бюджет и стратегия на БФС за интервала 2022-2026.

Ако съдът обаче реши друго и въпреки всичко се стигне до нови избори, забавно с какви доводи Бербатов ще завоюва поддръжката на главната маса клубове, още повече че подкрепилите го бяха изключени. Защото със случилото се предишния петък той несъмнено загуби забележителна част от благосклонностите, които си бе обезпечил в последната година.

 

Заема ли страна спортният министър по разногласието на БФС с Бербатов?

По хипотеза министърът на младежта и спорта би трябвало да резервира неутралитет в разногласието сред Димитър Бербатов и Борислав Михайлов за властта в БФС и да изчака решението на съда. С някои свои дейности и изявления обаче Радостин Василев дава явен знак, че отношението му към актуалното управление на футболния съюз е отрицателно.

" Няма да отговоря непосредствено, само че още ви попитам вас. Вие смятате ли, че би трябвало да има смяна в БФС? Не е належащо отговорът да бъде изричан на глас от мен, само че знаете какъв е той " (към публицисти на 17 декември):  " Смятам, че смяната, която потегли в страната, неизбежно ще стигне и до Българския футболен съюз " (на 13 февруари пред " Нова телевизия " и 13 март във Фейсбук) и все в този дух...

На всичко от горната страна Василев реши персонално да се яви в НДК на 18 март за проведеното от Димитър Бербатов общо заседание, вместо да се задоволи да изпрати единствено свои чиновници от инспектората.

" Тъй като това е спортна федерация, персонално пристигнах да се убедя коя зала е цялостна и коя е празна. Аз съм тук да удостоверя едни обстоятелства, които са от изключително значение за тази федерация. Не мога да взимам страна. Аз съм контролиращ орган на всички федерации. Министърът няма място да се бърка ", изясни Василев. Но таман наличието на Василев по това време и на това място сътвори чувство, че той заема страна в спора.

А от БФС се възмутиха от бездействието в тази ситуация на държавните органи, в това число и ММС - съзнателно или не. " Провеждането на безусловно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за публично, освен това - пред безучастния взор на държавните управляващи - е неприемлива демонстрация, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни ", обявиха от футболния съюз.

Да напомним - всяка държавна интервенция в работите на някоя национална футболна федерация носи риска за тежки наказания от страна на ФИФА и УЕФА. Добре е и Радостин Василев да не не помни за това...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР