Българският енергиен холдинг е на път да приключи с процедурата

...
Българският енергиен холдинг е на път да приключи с процедурата
Коментари Харесай

Мъгла е обвила новите ръководства на енергийните дружества

Българският енергиен холдинг е на път да завърши с процедурата по желание на нов ръб на шефовете. Ако обаче има кой да разпише документите. В същото време някогашната Агенция за приватизация още не е определила кои специалисти могат да се включат в директорския ръб.

 

Вече трети месец се точи състезанието за избор на представителите на страната в енергийния мастодонт. Малко преди края на мандата на настоящето ръководство енергийното министерство разгласи началото на процеса за установяване на Съвета на шефовете на холдинга. На Агенцията за обществените предприятия и надзор пък бе предоставено да е заеме с избора на самостоятелни членове в органите за ръководство на държавните обществени сдружения.

На процедура сега текат две процедури за установяване на ръководството в държавната енергетика (и не само). Неотдавна от отрасловото министерство оповестиха, че след последния стадий от състезанието към този момент са ясни тримата претенденти, които да показват

страната в управлението на БЕХ.

Очаквано Валентин Николов ще е единият от тримата нови членове. Самият той се отхвърли от депутатското си място, с цел да се включи в конкуренцията. Николов е бил началник на АЕЦ „ Козлодуй “, заместник-енергиен министър и един път към този момент е взел участие в борда на шефовете на холдинга. 

Другият класиран е Иван Андреев – кадър от нуклеарната сфера и също някогашен началник на „ Козлодуй “. А третият е  Стелиан Коев сега шеф „ Икономика и финанси “ на Мини „ Марица - изток ".

Сега се чакат финалните подписи, само че към момента няма изясненост по кое време ще приключи състезанието в Агенцията за обществените предприятия и надзор. Причината е, че на 11 март членовете на номинационната и комисия се разболяха, което забави нещата с 14 дни. Този период обаче изтече в края на март, а въпросът

кой е позволен до последния стадий

от конкуренцията продължава да виси. Така че в този момент тази организация е на ход да разгласи за кое сдружение какъв брой претенденти са позволени и по кое време всичко ще завърши.

При Министерството на енергетиката мъглата е по-малка. На този стадий четирима са позволените претенденти,  искащи да бъдат в Съвета на шефовете на АЕЦ „ Козлодуй “ . Това са Данаил Парталозов, Владимир Уручев, Наско Михов и Александър Николов. Именно Александър Николов бе началник на Атомната централа преди да бъде заменен от Валентин Николов. А другояче ръководител на Съвета на шефовете на " Козлодуй " през днешния ден е Жаклен Коен, изпълнителен шеф - Наско Михов и член на директорския съвет - Иван Йончев.

След конкурсната процедура при „ Булгаргаз “ наподобява не се чакат съществени промени. Допуснати до писмената й част са Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев. Не е позволен Петьо Иванов. В момента Съветът на шефовете на компанията е повърхностен и в него има двама души – Николай Павлов, който е изпълнителен шеф и Илиян Дуков.  Недопуснатият Иванов е бил ръководител на съвета, само че след следствие на КПКОНПИ на него му бяха наложени три санкции от по 5 хиляди лв. и

той бе отхвърлен от поста си в „ Булгаргаз “.

В Надзорния съвет на газовият оператор „ Булгартрангсаз “ обаче ще има съществени промени. Допуснатите претенденти са Снежана Йовкова – Маркова, Николай Стефанов и Стефан Илиев. Сега в надзора са Кирил Георгиев, който е и негов ръководител, Владимир Митрушев - заместник-председател и Венцислав Цветанов..

Промени ще има и в Надзорния съвет на Електроенергийния систематичен оператор . Там до втория стадий са позволени Пламен Радонов, Евден Николов, Иван Йотов, Лъчезар Димитров и Георги Наков. А в съвета в през днешния ден са Петър Петров, Костадин Язов и Пламен Радонов.

При държавните Мини „ Марица Изток “ измененията са малко евентуални. В писмената част на процедурата ще вземат участие всички претенденти. Става дума за Петър Петров, Николай Диков, Андон Андонов, Георги Коев и Стойко Башалов. Председател на Съвета на шефовете на сдружението сега е Николай Диков, а Андон Андонов е член на съвета и изпълнителен шеф. Георги Коев също е член.

Сходна е обстановката и в Националната електрическа компания . До писмената част от конкурсната процедура са позволени Момчил Ванов, Христо Георгиев, Георги Наков и Иван Йончев. Сега Христо Георгиев е ръководител на Съвета на шефовете, а Иван Йончев е член на съвета и изпълнителен шеф. Момчил Ванов пък е единствено член.

Рокади ще следим в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ . Надпреварата там не престават Боян Боев, Живко Динчев и Руслан Германов. Председател на Съвета на шефовете на централата е проф. Бончо Боне, а изпълнителен шеф е инж. Живко Динчев. Член на съвета е Диян Димитров.

Впрочем

единият от претендентите

за управителната позиция е прочут в обществото. Боян Боев бе последния началник на Държавната комисия за енергийно и водно контролиране, която след това бе изменена на КЕВР. Неговата оставка бе поискана от служебния кабинет на Георги Близнашки и в края на август 2014 година. Боев напусна ведомството дружно с Лиляна Младенова и Еленко Божков. Тогава служебният енергиен министър Васил Щонов го упрекна в спор на ползи, тъй като преди да оглави комисията бил в управлението на БЕХ.

От справката на Министерство на енергетиката се вижда, че двама претенденти са позволени и до директорските постове като представители на страната в Директива за птиците „ Радиоактивни боклуци “ . Това са Маргарита Коркинова и Дилян Петров.

 

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР