Българският бизнес заяви при срещи с представители на правителството, че

...
Българският бизнес заяви при срещи с представители на правителството, че
Коментари Харесай

Цонева: Да се държим като натовци

Българският бизнес съобщи при срещи с представители на държавното управление, че може да поеме 200 хиляди работни места за бежанци от Украйна. Това сподели пред БНР Антоанета Цонева, народен представител от " Демократична България ", ръководител на парламентарната комисия за българите в чужбина.

Тя акцентира, че към този момент има признато държавно решение, което ще важи 3 месеца, съгласно което всеки, който е бил зает с приемането на бежанци, ще получи по 40 лв. за храноден на всеки:

" Тази поддръжка би трябвало да бъде задействана оптимално бързо. Европейска комисия приема невиждана мярка за краткотрайна отбрана, която стартира да работи на територията на целия Европейски Съюз за всички украински жители. По един доста омекотен метод те ще получат статут да могат да обитават на територията на европейски страни и ще им бъде обезпечен достъп до обществената и здравна система, както и до пазара на труда. Много е мощен този механизъм и е доста значимо България, с цел да може да го приложи, да активизира своите институции и инфраструктура, тъй че да може този механизъм да работи ".

Цонева изрече очакване готовността на бизнеса да помогне на идващите бежанци от Украйна и механизмът за отбрана да сработят добре, с цел да може дейно да се помогне на нуждаещите се от помощ.

" Въпреки че е контрактувано прекъсване на военните дейности, с цел да се обезпечат филантропични коридори за извеждане на популацията, Русия не се преценява с това. В обсадените украински градове хората не могат да бъдат изведени ".

Антоанета Цонева уточни, че това е широкомащабна война върху територията на Украйна и посочи, че Демократична България са били изрично несъгласни от началото на войната с формулировките на някогашния към този момент боен министър Стефан Янев, които са повтаряли " опорките на Путин и съветската агитация ".

По думите ѝ националният интерес е в това политическите партии да имат отговорно отношение, а не да пропагандират съветската линия:

" Трябва да знаем каква е обстановката, какви ограничения би трябвало да се подхващат по отношение на нея и да се държим като в действителност съюзническа страна в НАТО и Европейски Съюз. Това е публичният интерес и това е методът публичните ползи в България да бъдат предпазени ".

" Управляващата коалиция е постоянна ", безапелационна беше тя.

Цонева акцентира, че опозицията би трябвало да се държи отговорно, " а не ГЕРБ да се включва в хибридни офанзиви - както се случи със основаването на суматоха за цените на горивата ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР