Българските здравни власти следят с повишено внимание случаите на остър

...
Българските здравни власти следят с повишено внимание случаите на остър
Коментари Харесай

В България засега няма установено заразено дете с остра форма на хепатит

Българските здравни управляващи наблюдават с нараснало внимание случаите на изострен хепатит от нов вид при децата. Първите случаи бяха със инфектирани деца оповестени преди месец от Европейския център за битка със болесттите. Те бяха регистрирани във Англия.

Заболелите деца в Европа са към 200 , а към 10% от тях развиват тежка чернодробна непълнота. Все още причинителят на инфекцията остава незнаен за здравната общественост.

 проф. доктор Виктория Дойчева Снимка: БГНЕС

Засега обвиненият извършител е аденовирус, който може да се предава както по въздушно-капков път, по този начин и по фекално-орален механизъм , разясни за БНР проф. доктор Виктория Дойчева, началник на Катедрата по епидемиология и хигиена в медицинския университет в София.
Най-много регистрирани деца с остра форма на хепатит са във Англия, следват Белгия и Испания.

" В България няма открито инфектирано дете с този вирус ", посочи проф. Дойчева.

Тя допуска, че след оповестяването на края на епидемиологичната вълна от Covid-19 и усилването на туризма е доста евентуално този хепатит да се появи и у нас .

" Симптомите на този хепатит са като при всеки вирусен хепатит – мускулни болки, болки в корема, повръщане при децата, пожълтяване на склерите на очите, тъмният цвят на урината и по-светлите изпражнения ", посочи експертът.

Промяната в цвета на кожата към пожълтяване и смяна в цвета на урината са сигнал родителите да потърсят лекарска помощ, поучава Виктория Дойчева, като припомня да се съблюдават общите хигиенични правила.

 доктор Станимир Хасърджиев Снимка: БГНЕС

" Засега няма място за сериозна паника и суматоха. В международен мащаб случаите са пренебрежимо малко , несравнимо малко на фона на това, което видяхме с Covid ", разяснява в предаването " Хоризонт до обед " доктор Станимир Хасърджиев, президент на Националната пациентска организация и ръководител на Националното съдружие за битка с хепатита " Хепасист ".

Притеснителното е, че в 10 на 100 от случаите се постанова чернодробна трансплантация, а по думите му " в България на процедура нищо не може да се направи, в случай че имаме такива пациенти, колкото и малко да са те ".

Извършване на чернодробна трансплантация по неотложност в България се случва рядко даже при възрастни хора, уточни доктор Хасърджиев.

" При деца на процедура няма нито опит, нито подготвеност това да се организира . "

Процедурите на НЗОК за обслужване в други европейски страни са много тромави и не дават отговор на такава обстановка, която изисква неотложност, посочи той и моли да се преразгледат .

" Българските институции да вземат ограничения съответно преди да е пристигнала нещастието . "

70-80 на 100 от всички случаи на хепатит А в Европа са в три страни – България, Румъния и Полша. Тази статистика е срамна , съобщи доктор Станимир Хасърджиев.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР