Българските топлофикации губят милиони заради мораториума и нарастващите цени на

...
Българските топлофикации губят милиони заради мораториума и нарастващите цени на
Коментари Харесай

Инж.Радослав Михайлов, ТЕЦ Враца: Топлофикациите губят милиони заради мораториума и нарастващите цени

„ Българските топлофикации губят милиони поради мораториума и възходящите цени на горивата и въглеродните излъчвания. Фактът, че продаваме по цени, които не отразяват огромното нарастване на природния газ, въглеродните излъчвания и други значими разноски, които образуват себестойността на създадената сила, води до големи провали за сдруженията от финансово естество. “ сподели изпълнителният шеф на Топлофикация Враца инж. Радослав Михайлов.

            Експертът изясни, че недовзет доход в резултат на възходящите цени на природния газ, равняващ се на милиони левове, се получава, тъй като цената на природния газ, избрана от КЕВР от 1 юли предходната година е планирана, а оттогава действително се е нараснала с над 250%.

            „ При подготовката на документите за кандидатстване за смяна в цената на топлинната и електрическата сила през идващия регулаторен интервал ще посочим цената на недовзетия доход от природен газ, който фрапантно наруши паричните потоци на сдружението и спъна доста от проектите ни за бъдещи вложения. Освен природният газ извънредно покачване се следи и в цените на въглеродните излъчвания. Цените на парното са направени при цени от 30 евро за звук, а сега въглеродните излъчвания се търгуват на цени от към 80  евро за звук. През декември доближиха стойности от близо 100 евро. На прага на банкрута сме! Борим се, колкото можем, само че магиите са единствено в приказките! “ сподели изпълнителният шеф на Топлофикация Враца инж. Радослав Михайлов.

            Във връзка с настоящата тематика за заплащането на съветски газ с рубли и опциите за диверсификация на доставките на природен газ специалистът инж. Радослав Михайлов сподели, че страната ни може да усили количествата от Азербайджан и да закупи полутечен природен газ през гръцкия терминал, край Атина. Инж. Радослав Михайлов подсети и че до месеци се чака да проработи газовият терминал в Александруполис.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР