Българските семейства и сега изнемогват и не могат да плащат

...
Българските семейства и сега изнемогват и не могат да плащат
Коментари Харесай

Мая Манолова с първи призив към новия енергиен министър

„ Българските фамилии и в този момент изнемогват и не могат да заплащат по-високи цени за ток и парно. Подкрепете ги, вярата е във вас – в новото държавно управление и в новия парламент. Не допускайте повишение на цената на битовите сметки в изискванията на тежка зима и икономическа рецесия “. Това съобщи ръководителят на гражданската платформа " Изправи се.БГ " Мая Манолова пред КЕВР по време онлайн включване за фейсбук.

" Ние изрично се противопоставяме на повишаването на парното и с 1 стотинка през зимния сезон ", съобщи Манолова и добави: " Българите не могат да заплащат. Българите изнемогват през зимата в изискванията на инфлация. Така че нашето предложение е страната да поеме цялото нарастване на цената на парното от 1 януари ".

От гражданската платформа са пресметнали, че за покриване на разноските на столичната топлофикация са нужни по 60 млн. лева на месец за отоплителния сезон. " Държавата може да си го разреши ", безапелационна беше Манолова.

Тя изясни: КЕВР разгласи желание за нарастване на цената на парното с нови 30% от 1 януари след нарастването с 20% от м. юли поради по-високите цени на природния газ. Една от аргументите за фрапантното повишение на цената на газа е договорът на " Булгаргаз " с " Газпром ", когато Борисов разгласи исторически най-ниските цени и че ще се връщат на хората 40% от сметките им за парно със задна дата. Тогава нищо от това не се случи, в противен случай, сметките през март бяха най-високите въобще в историята на столичната " Топлофикация ". А по-късно " Топлофикация " – София осъди КЕВР в съда и в този момент ще би трябвало и потребителите да връщат суми или страната да заплати на сдружението това поевтиняване на парното.

" Крайно време е разпоредбите за борсовата търговия да не бъдат спекулативни и да не се покачват безпричинно цените за въглеродни излъчвания, като по този начин да нарастват и ток, и парно, а за това да заплащат потребителите ", счита Манолова.

По отношение плануваното повишаване на тока, препоръчано от КЕВР, от гражданската платформа обявиха, че според претекстовете на регулатора повода за повишаването на тока с 18% на годишна база са нарасналите софтуерни разноски за транспорт и за достъп. Това е по този начин поради изменение в закона, направено от ГЕРБ на сбогуване предходната зима, съгласно което ЕРП-тата и Електроенергийния систематичен оператор заплащат силата за софтуерни разноски от борсата вместо непосредствено от производителите и от публичния снабдител НЕК. 

От платформата на Манолова предложиха три съответни метода по какъв начин да не се покачва цената на тока от 1 януари 2022г. нито с 1 стотинка:

Народното събрание неотложно да промени закона, да го върне в остарелия му тип тъй че да се купува силата за софтуерни разноски за мрежовите услуги непосредствено от АЕЦ " Козлодуй " и непосредствено от НЕК.

Народното събрание неотложно да предприеме дейности за понижаване на Данък добавена стойност върху тока за битовите консуматори като се понижи от 20% на 10% или на 5 на 100.

Евтиният ток от АЕЦ " Козлодуй " да стига до българските консуматори. В момента в тока за потребителите се включват едвам 3 млн. Мвтч, създадени от АЕЦ " Козлодуй ". Останалите са от скъпите американски централи, от Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2, от ВЕИ. От " Изправи се.БГ " настояха половината от тока, който се създава от АЕЦ " Козлодуй " вместо да се изнася да отива за битовите консуматори. Това фрапантно ще понижи цената на ел.енергията, считат от гражданската платформа.

Министърът на енергетиката да анулира заповедта на Теменужка Петкова за продажба на 1 млн. Мвтч безценен ток от " Марица Изток " 2 на контролирания пазар, където се заплаща от българските фамилии, желаят още от гражданската платформа. 

А в поддръжка на бизнеса от декември държавното управление неотложно да вземе решение за поддръжка на дребните компании, лечебните заведения, читалищата, общините. Вместо по 110лв на Мвтч, както направи за октомври и за ноември, страната да поеме по 220 лв/Мвтч, което съставлява три четвърти от цената на тока над 150лв/Мвтч, които всички лечебни заведения, учебни заведения, медицински центрове, общини заплащат. Така ще могат да оцелеят и ще се спре инфлацията, галопирането на цените на стоките от първа нужда. Ще се постави спирачка и пред повишението на безработицата и фалирането на българския бизнес – безапелационни са от гражданската платформа " Изправи се.БГ ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР