Българските пациенти имат достъп до иновативни терапии в областта на

...
Българските пациенти имат достъп до иновативни терапии в областта на
Коментари Харесай

67% от онколозите смятат, че липсва превенция

Българските пациенти имат достъп до новаторски лечения в региона на онкологията, само че не и до палиативни грижи, а средствата на НЗОК се изразходват неефективно. Това демонстрират изводите от анкета, която „ Индекс на лечебните заведения “ и Sat Health организираха измежду медицинските експерти в 25 от всички 38 лечебни заведения по онкология в страната през тази година.

Достъп до новаторско лекуване

Българските пациенти получават съвременно лекарствено лекуване на онкологичните болести, демонстрират резултатите от допитването. Една трета от интервюираните онколози декларират, че нямат пациенти, които имат потребност от новаторско лекуване, само че не го получават. Повече от половината лекари са на мнение, че едвам 10% от пациентите им нямат достъп до новаторската терапия. По-малко от една пета са експертите, които считат, че имат пациенти с потребност от новаторска терапия, която не могат да им обезпечат.

Навлизане на нововъведенията

70% от онколозите, които са взели присъединяване в анкетата, считат, че няма закъснение в навлизането на новаторските лекарства в страната ни. Според останалите една трета обаче съществуват някои пречки, които от време на време пречат на навременното обезпечаване на медикаментите. Сред тях са търговете, които лечебните заведения би трябвало да организират, с цел да си купят медикаментите, организационни и административни проблеми в лечебните заведения, както и неналичието на реимбурсация за някои медикаменти.

Резултат от новаторските лечения

По-голямата част от експертите считат, че приложението на новаторски лечения усъвършенства резултата от лекуването на пациентите. Според половината от интервюираните онколози по-добър резултат нововъведенията имат в 70% от случаите. Според 7% от експертите таргетните и имуно терапиите имат позитивен резултат при всички пациенти, а съгласно 4% от онколозите – при по-малко от една трета от пациентите. Иновативните лечения обаче не са панацея. Според една трета от лекарите има случаи, при които те нямат принадена стойност. Сред тези диагнози медиците показват карцинома на главата и шията, дребноклетъчния карцином на белия дроб, острата миелоидна левкемия. Т-клетъчните лимфоми.

Иновации и дълготрайност на живота

Карцином на гърдата

Според 60% от интервюираните експерти нововъведенията удължават живота с пет и повече години при рака на гърдата, а съгласно 7% те водят до удължение на живота на пациентите с месец до година. Онколозите не са единомислещи и във връзка с това дали всички нововъведения имат идентична принадена стойност. По-малко от половината интервюирани – 45%, считат, че над 70% от модерните лечения удължават живота с пет години при тази диагноза.

Карцином на белия дроб

Една пета от интервюираните онколози считат, че при тази диагноза нововъведенията водят до увеличение на живота с 5 години, повече от половината експерти са на мнение, че преживяемостта се усилва с месец до две години. 48% от медиците считат, че доста дребна част от модерните медикаменти в тази сфера – до една десета от всички, които се използват, водят до удължение на живота на пациентите с рак на белия дроб с 5 години.

Колоректален карцином

Една трета от интервюираните онколози считат, че нововъведенията в тази сфера удължават живота с три години, 30% - с пет и повече години, а една пета от експертите са на мнение, че удължаването на живота при тези пациенти е от месец до две години.

Карцином на простата

При тази локация 63% от интервюираните лекари са на мнение, че нововъведенията удължават живота с пет и повече години, а 7% - с месец до година.

Карцином на яйчниците

При рака на яйчниците 44% от интервюираните онколози са уверени, че продължителността на живота се усилва с 2 или 3 години, а 15% с месец до година.

Карцином на панкреаса

Основната част от експертите – 63%, са на мнение, че нововъведенията удължават живота при тази локация с месец до година, а останалите с две до три години. Според 59% от онколозите липсват съвременни лечения в тази област, които да удължават живота с пет години.

Карцином на черния дроб

И тук главната част от лекарите - 56%, считат, че новаторските лечения усилват продължителността на живота едвам с месец до година, а 37% - с две до три години. Според 41% от експертите липсват съвременни лекарства в тази област, които да удължават живота с 5 години.

Карцином на пикочния мехур

Според 41% от онколозите нововъведенията в тази област удължават живота с 2 години, а 22% са на мнение, че го удължават с месец до година. Според 26% от експертите сега не съществуват нововъведения, които да удължават живота на пациентите с тази диагноза с 5 години.

Разходна резултатност

Според 45% от интервюираните онколози в България няма справедливи данни за съотношението сред цената и изгодата (разходна ефикасност) на новаторските лечения, които се ползват в практиката. Една трета от интервюираните медицински експерти са на мнение, че у нас няма и справедливи данни за качеството на лекуване в региона на онкологията. Според тях неналичието на справедлива информация в тези две посоки са проблем за работата им и за съответното консумиране на обществения запас в областта на опазването на здравето. Едва една пета от лекарите считат, че НЗОК изразходва дейно средствата в региона на онкологията, демонстрира анкетата. В същото време 41% от сътрудниците им са на мнение, че парите се дават нецелесъобразно.

Диспансеризация и палиативни грижи

Половината от интервюираните онколози настояват, че положението на пациентите се наблюдава след привършване на дейната му форма. Причините, заради които това не се прави постоянно съгласно лекарите от една страна се крият в неналичието на организация и мотивация, а от друга в отсъствието на добра здравна просвета в самите пациенти или в неприятната връзка сред доктор и пациент.

Според 67% от интервюираните онколози пациентите все още нямат обезпечен достъп до палиативни грижи. Сред аргументите за това те показват недофинансирането на тази активност, неналичието на обособени отделения в лечебните заведения, изключването на тази активност от лекуването на раковите болести, неналичието на личен състав или нежеланието му да се занимава с тази активност, тежките прочувствени моменти при конфликта с тези пациенти.

Оптимизация на активността

Според 89% от интервюираните онколозите в лечебните заведения към този момент има въведена организация, която разрешава да се оползотворят задачите опаковки с медикаменти. 85% от експертите считат, че работещ раков указател и данни за ефикасността на терапиите би подобрил успеваемостта и качеството на лекуване в онкологията. Сред останалите оферти на онколозите за възстановяване на тази област за обвързване на заплащането с качеството на лекуване и резултатите от него, както и увеличение на финансирането.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР