Българските депутати дебатираха вчера вота на недоверие срещу правителството на

...
Българските депутати дебатираха вчера вота на недоверие срещу правителството на
Коментари Харесай

Асошиейтед прес: Правителството в България може да падне на фона на рязка инфлация

Българските депутати дебатираха през вчерашния ден вота на съмнение против държавното управление на малцинството преди днешното гласоподаване, което може да докара до събаряне на премиера центрист Кирил Петков, определен единствено преди месеци с обещания да се бори с корупцията, показва Асошиейтед прес в собствен материал от София, съобщи Българска телеграфна агенция.

Парламентът ще гласоподава предложение, импортирано предходната седмица от дясноцентристката опозиционна партия ГЕРБ и обвързвано с ръководството на обществените финанси и икономическата политика на държавното управление в условия на внезапно повишаваща се инфлация.

Агенцията отбелязва, че обединението на Петков управлява 109 от общо 240-те места в Народното събрание, откакто един от съдружните сътрудници - популистката партия " ИТН " преди дни се отдръпна от държавното управление поради неодобрение от финансовата му политика и връзките на страната със прилежаща Северна Македония. Макар петима депутати от " ИТН " да минаха в лагера на Петков, той ще се нуждае от най-малко още шест гласа, с цел да оцелее при вота, припомня АП. Агенцията показва също, че към хиляда души са се събрали през вчерашния ден край постройката на Народното събрание на проява в поддръжка на ръководството на Петков, а няколкостотин са взели участие в антиправителствен митинг при Народното събрание.

АП цитира програмния шеф на Центъра за проучване на демокрацията Руслан Стефанов, който споделя, че настояването за избор на съмнение е резултат от " вътрешни пререкания за разпределението на бюджетните средства ". Това не е подобаващ миг за България да бъде без парламент ", споделя той пред Асошиейтед прес. " България е напът да получи към 4 милиарда (евро) от Механизма за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, само че би трябвало да одобри пакет от към 20 закона, преди този момент да стане. България се нуждае от тези пари ", акцентира Стефанов.

Той предвижда също, че актуалната рецесия, изключително в случай че се проточи и докара до нови избори, ще облагодетелства " сили, които ще са доста по-близки до Русия и ще завоюват по-голямо парче от баницата ", а това може да сътвори проблеми със западните сътрудници на България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР