Българските биопроизводители излизат днес на протест пред Министерството на земеделието

...
Българските биопроизводители излизат днес на протест пред Министерството на земеделието
Коментари Харесай

Биоземеделците искат оставката на Румен Порожанов

Българските биопроизводители излизат през днешния ден на митинг пред Министерството на земеделието с искане за оставка на министър Румен Порожанов и за незабавни промени в нормативната уредба за биоземеделие.

Недоволството измежду биофермерите назрява от дълго време поради забавени заплащания и проблематичен разговор с агроведомството. Сегашната обстановка обаче, съгласно тях, граничи с принуда и препирня с целия бранш.

Приети в края на предходната година промени в разпоредба плануват, че в случай че единствено в една партида биопродукция бъде намерено даже минимално количество от неразрешени за биопроизводството субстанции, то контролният орган незабавно би трябвало да стартира процедура по лишаване на документа на цялото стопанство. Според производители е допустимо въпросното замърсяване да е индивидуален случай и да се дължи на външен източник, а не на опит за машинация от фермера. Текстовете обаче не вършат разлика.

Заради отвод на Министерството да ги чуе, фермерите поканиха министър председателят Борисов посредством намерено писмо да се намеси. В противоположен случай следват банкрути на биоземеделци, настояват те.

За създалата се обстановка биопроизводителите са уведомили Международната федерация на придвижването за биологично земеделие и Главна дирекция „ Земеделие " на Европейската комисия

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР