Български лекарски съюз с недоумение следи окупацията на Парламента, започнала

...
Български лекарски съюз с недоумение следи окупацията на Парламента, започнала
Коментари Харесай

БЛС смята действията на протестиращите медици за абсурдни и недопустими

Български лекарски съюз с неразбиране следи окупацията на Парламента, почнала предходната нощ и траяла и тази заран. Съсловната организация показва своето отвращение от опита за замяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически борби и политически рекет. Това се споделя в декларация на Управителния съвет на БЛС.

"Български лекарски съюз е безапелационен: Подобни дейности са неуместни и неприемливи! Налагането на политически претенции не става посредством окупация на Народното събрание и нарушение на демократичния развой. Мислехме, че България е направила своя цивилизован избор към свободно и демократично общество и че е възприела демокрацията като съществена полезност ", акцентира организацията.

Както "Банкеръ " заяви, че пет протестиращи медицински сестри прекараха нощта барикадирани в постройката на някогашния Партиен дом, а рано сутринта излязоха на перваза на един от прозорците. Една от тях остана там с часове, а представител на НСО заставам до нея, пробвайки се да я убеди да слезе. Дълго време обаче Бойка Анастасова, която работи в "Пирогов ", отхвърляше да го направи, защото по думите й я е било боязън от чиновниците на НСО. Атанасова се оплака, че против нея е било упражнено принуждение.

"Съсловната организация изрично се разграничава от дейностите на хора с неустановена легитимност и неразбираема представителност, които за следващ път постановат неуместни и неверни внушения, слагат изцяло своеволни и непрекъснато ескалиращи претенции. Подобно държание, основаването на безпорядък, внасянето на в допълнение напрежение в съсловието могат да доведат единствено и само до отрицателен резултат - и за пациентите, и за експертите по здравни грижи и за лекарите ", декларира БЛС в декларацията си.

От Федерацията на синдикатите в опазването на здравето - КНСБ също изрекоха неодобрение от случилото се в постройката на някогашния Партиен дом.

"Не одобряваме използването на провокативни принадлежности при протестни дейности, включването на политически лица в тях и съзнателно нарушение на публичния ред. Напомняме, че КНСБ и Федерацията на синдикатите в опазването на здравето - КНСБ постоянно са подкрепяли и ще поддържат настояванията на всеки, който се бори и стачкува за по-високи хонорари и възстановяване на изискванията на труд. Има одобрени и законоустановени способи. Всеки би трябвало да дава отговор пред закона. Както и до момента, продължаваме да настояваме за осъществяване на постигнатите договорености в Колективния трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “, се показва в позицията на синдиката.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова обаче прикани да подкрепим настояванията на медицинските сестри. Според Нинова настояванията на медицинските сестри са безусловно обективни.

"Работят по две смени, получават мизерно възнаграждение. Втора година ги лъжат. Нека подкрепим настояванията им. На всеки може да му се наложи да влезе в болница. Те са ни нужни на нас като пациенти, на лекарите в операционните, на обществото ", разяснява още Нинова.

Управляващите от ГЕРБ са безапелационни, че окупацията на Партийния дом от пет медицински сестри е политическа акция.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР