Български хелзинкски комитет направи кратък филм за бившия лидер на

...
Български хелзинкски комитет направи кратък филм за бившия лидер на
Коментари Харесай

/Видео/ Български хелзинкски комитет с кратък филм за благоевградчанина Калоян Ханджийски, героят, превърнал паметника на Димитър Благоев в Дядо Мраз

Български хелзинкски комитет направи къс филм за някогашния водач на ДСБ в Благоевград Калоян Ханджийски. Във видеото Ханджийски е показан като несклоняем, безсънен жител, чието революцинно родословие, датира от епохи. Ханджийски е показан като пренебрегнат български жители, поради дейната му гражданска позиция.

Калата, както всички го познаваме, доби известност преди години, когато боядиса паметника на Димитър Благоев и го трансформира в дядо Мраз. Действията си той окачестви като самобитен митинг против държавното управление на Орешарски тогава.

За хулиганската си демонстрация той бе наказан у нас, само че завоюва делото в европейския съд за правата на индивида. Калоян Ханджийски е и индивидът, който развява българското знаме на всеки митинг.
Ето какво оповестяват от Хелзинкския комитет.

Калоян е известен като несклоняем жител. Осъден в България за безчинство, откакто трансформира паметника на Димитър Благоев в арт-инсталация.
Ханджийски завоюва дело в Европейския съд в Страсбург, където решиха, че не става въпрос за обругаване на монумент, а за изконното човешко право на митинг.
Това правосъдно решение подсигурява свободата на всички, които демонстрират художнически умения върху скулптурни фигури и показват по този метод гражданската си позиция.,пишат от организацията.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР