Български фонд за жените стартира кампанията по повод 25 ноември

...
Български фонд за жените стартира кампанията по повод 25 ноември
Коментари Харесай

„Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване

Български фонд за дамите започва акцията във връзка 25 ноември - Международния ден на Организация на обединените нации за битка с насилието над дами, с истинска компилация от в действителност страшни песни

Български фонд за дамите издава първия по рода си албум „ Вечните шлагери на България “, в който единадесет музикални шлагера ще звучат по този начин, както ги чуват милиони български дами, само че в никакъв случай не са звучали по радиото. Официалната премиера ще бъде на 25 ноември в 18.30 ч. в особено на организацията, а след това и издадена на плоча.

“Албумът “Вечните шлагери на България ” е компилация от монолози на насилници към жени-жертви. ”
Всеки от тях носи заглавие, което съответствува с това на роден поп-хит от близкото и далечно минало и което доста от нас свързват с любовни трепети. Това обаче, не са кавър версии, а неукрасени, неполирани изкази на оскърбление и насмешка към дами, които демонстрират по какъв начин любовта от време на време се изражда в експанзия. Текстовете разказват буквално случаи на разнообразни типове принуждение. За страдание, в тях е допустимо всеки да разпознае свои близки и познати.

Мрачното ентусиазъм зад плана е фактът, че на всеки две седмици по една жена е убивана, до момента в който слуша едно от тези или сходно на тях парче. Всяка година над 1 000 000 български дъщери, сестри, майки, баби, внучки, братовчедки, племенници, колежки и приятелки са обект на принуждение. Всяка година десетки българки са убивани от техни сегашни или някогашни съпрузи или сътрудници и от пандемията, наречена принуждение над дами.

Защо цялостен албум?
“Най-вече тъй като случаите на принуждение над дами постоянно са постоянно омаловажавани, премълчавани и даже толерирани. ”
Повечето от тях са изолирани - всеки от тях вместен на три реда в тесните анонимни колонки на престъпната хроника. Реакциите към тях и нормализирането им ги трансформират в безкритична част от осведомителния поток.

Проектът “Вечните шлагери на България ” се пробва да ги систематизира и демонстрира другите случаи и нюанси - насилието не е единствено физическо, а има много по-широка гама от токсични проявления. Десет от тях намират място в компилацията - полово принуждение, побой, гонене, стереотипизиране, трафик на дами, сексистки обиди и такива на расово-етническа основа и по отношение на външния тип. Петима български артисти записват по два от шлагерите, само че същинският любимец е единадесетото парче. Turbo Hit Megamix е същински топ-хит от “върховете на класациите ” - микс от цитати от изявления на тези, които ни ръководят и от чиито решения зависят животите ни: държавно управление, парламент, правоохранителни и правораздавателни органи, институции.

Кампанията приканва всички да сменят изтърканата плоча, която се върти нон-стоп от години - да бъдат смяната, да приказват за насилието, да го разпознават, изобличават и предотвратяват, когато и където могат. Всеки искащ може да се включи в акцията в обществените мрежи и с действителни дейности - в живота.

С аудиоинсталацията „ Вечните шлагери на България “ Български фонд за дамите се пробва да усили до непоносимост крясъците на насилниците, с цел да не бъдат повече одобрявани сходни думи и да окуражи жертвите да приказват за проблемите. От Фонда приканват и всички институции да спрат с изтъркания рефрен от празни обещания и оферират съответни решения, с които да предотвратим пандемията от принуждение над дами. Сред тях са: предварителна защита посредством обучение за ненасилствена връзка и за половите стандарти, промени в Закона за отбрана от домашното принуждение и Наказателния кодекс, основаване на Национална организация за битка с домашното принуждение, събиране на публична статистика и осъществяване на национално-представително изследване за мащаба и спецификите на насилието над дами, възстановяване на Закона за равнопоставеност на дамите и мъжете и Стратегията по равнопоставеност към него и други под.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР